Belföld

Elkezdődött a brit fegyverzetellenőr ügyének vizsgálata

Tony Blair és a munkáspárti kabinet politikai jövője lehet a tét a Kelly-vizsgálatban - írja a Népszava. Hatalmas nemzetközi médiafigyelem közepette hétfőn kezdi meg a meghallgatásokat Lord Hutton, hogy kiderítse, milyen körülmények vezettek a neves fegyverszakértő, volt ENSZ-fegyverzetellenőr, David Kelly öngyilkosságához.

A független vizsgálatot vezető lordbíró nem engedélyezte, hogy a kamerák jelen legyenek a tárgyalóteremben, a vizsgálat azonban nyilvános, a tanúvallomások átiratait közzéteszik. Csak azokat a vallomásokat titkosítják, amelyek állambiztonsági érdekeket sérthetnek. Lord Hutton a vizsgálat első részében arra keresi majd a választ, hogy a védelmi minisztérium alkalmazásában állt David Kelly mennyit tudhatott az iraki tömegpusztító fegyverekről, milyen kapcsolatban állt a brit hírszerzéssel, s milyen szerepet játszott a tavaly szeptemberben a Blair-kormány által közzétett Irak-dosszié összeállításában.

A kormányszakértő több újságírónak is tartott háttértájékoztatókat, köztük a BBC védelmi tudósítójának, Andrew Gilligannek. Kelly öngyilkossága előtt két nappal egy alsóházi meghallgatáson nem támasztotta alá a BBC állításait. Kelly úgy nyilatkozott, ő nem lehetett a BBC-tudósító egyetlen forrása. Gilligan egy magát megnevezni nem kívánó hírszerzési forrásra hivatkozva azt állította, a Blair-kabinet nyomást gyakorolt a hírszerzésre, hogy tegyék “szexisebbé”, drámaibbá a Szaddám-rezsim veszélyességének alátámasztására összeállított dosszié anyagát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik