Belföld

Privatizáció ellen tiltakozók zárták le a Belgrád és Zágráb közötti utat

Az Erdevik szerb mezőgazdasági vállalat munkásai már harmadik napja lezárják a forgalmat a Belgrád-Zágráb autóúton, a Kuzmin helységnél levő fizetőkapunál. Így tiltakoznak amiatt, hogy a magánosítási eljárás után leállt a cég működése.

Goran Brestovacki, az Erdevik vállalat szakszervezetének a képviselője a Beta hírügynökségnek kijelentette, hogy a vállalat és a szakszervezet képviselői csütörtök reggel megbeszélésre elutaztak Belgrádba Zoran Zivkovic szerb kormányfőhöz. „A kormánytól érkező válaszra várunk, ami után eldöntjük, hogy kiszélesítjük-e az útblokádot a mellékutakra is, vagy pedig teljesen abbahagyjuk a zárlatot” – mondta Brestovacki.

Nebojsa Crnogorac, a karadjordjevói Orac vállalat ügyvédje csütörtökön elutasította az Erdevik mezőgazdasági vállalat munkásainak azon vádjait, hogy az Orac törvénytelenül lett az Erdevik három termelői egységének a tulajdonosa. A Beta hírügynökséghez eljuttatott közleményében Crnogorac úgy értékeli, hogy az Erdevik munkásait félrevezették, és az autóútnak Kuzminnál már három napja tartó zárlatát „a vajdasági csúcsvezetésből szervezték”, illetve „egyes olyan személyek részéről történt a szervezés, akik egyéni érdekből új vásárló érdekében lobbiznak”.

A gyakori szerbiai útzárlatok arra mutatnak rá, hogy Szerbiában nem létezik szociális dialógus, de arra is, hogy az ösztönösség helyett a szakszervezetek képtelenek szervezetten megfogalmazni a munkások elégedetlenségéből fakadó teendőket – állítják a legnagyobb szerbiai szakszervezetek képviselői.

Branislav Canak, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetek elnöke szerint az útzárlatok elsősorban maguknak a szakszervezeteknek a tehetetlenségére utalnak. „A szakszervezetnek nincs keresnivalója az autópályán vagy a vasúti síneken. Azonban, a probléma abban van, hogy Szerbiában még nincs olyan rendszer, amelyben az elégedetlen munkások tudnák, kihez forduljanak problémájuk megoldásáért, és ezért az elégedetlenségüket ilyen formában fejezik ki” – nyilatkozta Branislav Canak a Beta hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik