Belföld

Ausztriában csökken az áramtermelés a szárazság miatt

A nyári szárazság miatt tetemesen csökkent Ausztria áramtermelése. A felső-ausztriai Energia AG területén júniusban és júliusban körülbelül 25 százalékkal maradt el a termelés a normálistól, a folyók vízhozamának nagy csökkenése miatt - jelentette az APA hírügynökség hétfőn.

“Különböző intézkedésekkel, mindenekelőtt a hőerőművek egy részének bekapcsolásával enyhítettek a vízerőművek teljesítménycsökkenése okozta helyzeten, csakhogy így a költségek növekedtek, ezért jövőre nem zárható ki az áram árának 5-10 százalékos emelése” – mondta az Energie AG főnöke, Leopold Windtner a hírügynökségnek.

Az Energie AG két hőerőművet kapcsolt be Riedersbachban és Timelkamban, ezzel nagyjáb1ól sikerült kiegyensúlyozni az ellátást. Úgy számítják, hogy a két hőerőmű bekapcsolása egy és kétmillió euró közötti többletköltséget okozott az elmúlt két hónapban. Júliusban a Duna vízhozama 27 százalékkal kisebb volt a szokásosnál Felső-Ausztriában, az Enns folyóé 60 százalékkal apadt, a Trauné 56 százalékkal fogyatkozott meg.

Az Energie AG-nál nem reménykednek az importban. A vállalat vezetője emlékeztetett: a lipcsei energiatőzsdén július utolsó két hetében az átlagos ár 180 euró volt megawattóránként, de közben előfordult 470 eurós kiugrás is. “Most a tőzsdei ár csak 23-30 euróval magasabb megawattóránként a normálisnál, de a nemzetközi árak továbbra is bizonytalanok. Ha ez így megy tovább, akkor jövőre követnünk kell az árakat fölfelé” – mondta Windtner a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a fogyasztói ár 5-10 százalékos emelését tartja lehetségesnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik