Belföld

Felfelé módosították a német gazdasági előrejelzéseket

A német Ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön felfelé módosította a jövő évi gazdasági növekedésre szóló előrejelzését: jelenleg 1,7 százalékos hazai össztermék-növekedést becsül jövőre Németországban, kissé megemelve múlt havi, 1,5 százalékos jóslatát.

Az Ifo júniusban 2003-ra zéró növekedést jósolt. A gazdaságkutató felfelé módosított 2004-es előrejelzésének alapja a kormány mintegy 15,5 milliárd eurós jövő évi adócsökkentési terve, valamint a 2004-es költségvetés tervezett adatai. Az Ifo figyelembe vette ezen kívül azt is, hogy üzleti hangulatmutatója júliusban a harmadik egymást követő hónapban nőtt.

Közleményében a gazdaságkutató úgy véli, hogy a világgazdasági élénkülés külföldről támogatja majd a növekvő exportkeresletet, és a javuló hazai befektetési klíma az ipari termelés ösztönzésével járul hozzá a német gazdaság erőteljesebb növekedéséhez.

A jövő évi előrejelzés az idén 27,5 dolláros, jövőre 26 dolláros hordónkénti olajárral számol, az euró/dollár árfolyamot 1,10-1,25 között várja, továbbá azon az alapon számolták ki, mintha az amerikai Fed és az Európai Központi Bank változatlan szinten tartaná irányadó kamatait.

Az Ifo az idei és jövő évi államháztartási hiányarányokat is módosította mostani prognózisában: az idei évre a GDP 3,6 százalékára becsli a deficitet a korábbi 3,7 százalék helyett, miközben a jövő évi hiány GDP-hez viszonyított arányát 3,5 százalékra felfelé módosította a korábbi 3,2 százalékról.

Az Ifo úgy látja, hogy az idei második félévben kissé nő a német GDP, de továbbra is kitart az éves szintű nulla növekedési ütem mellett. Németország keleti tartományaiban ugyanakkor 0,6 százalékos növekedést vár.

Kedden az esseni RWI gazdaságkutató előrejelzésében 0,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített 2003-ra, viszont jövőre az Ifo becslésénél magasabb, 1,8 százalékos GDP-emelkedést vár Németországban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik