Belföld

Felügyeleti intézkedés az álbank ellen

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnali hatállyal megtiltotta a Hyper-Cash nevű társaságnak, hogy a "bank" elnevezést használja cégnevében, hirdetésében vagy bármilyen más módon.

A “bank” elnevezést a hitelintézeti törvény szerint csak engedélyezett hitelintézet vagy bankképviselet használhatja. A fenti néven azonban bank nem kért és nem kapott sem alapítási, sem tevékenységi engedélyt a felügyelettől – tájékoztatta a PSZÁF kommunikációs főosztálya az MTI-t.


A felügyelet több hónappal ezelőtt bejelentést tett a céggel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányságnál, a rendőrség azonban bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást az offshore pénzintézet tevékenysége ellen.

Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban az MTI-nek megerősítette: a felügyelet több hónappal ezelőtt bejelentést tett a céggel kapcsolatban, a rendőrség azonban bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást az offshore pénzintézet tevékenysége ellen. A rendőrség a pénzmosás esetleges gyanúját vizsgálta, de eddigi információik alapján a Hyper-Cash Magyarországon nem folytat ilyen tevékenységet.

A Hyper-Cash, amely Magyarországon egyáltalán nem végezhetne banki tevékenységet, a közelmúltban egy magyar napilap hasábjain hirdette magát, a többi pénzintézetnél jóval magasabb betéti kamatokat ígérve. A nem létező Melchizedek-szigeteken bejegyzett Hyper-Cash Magyarországról csak egy budapesti postafiókon, valamint egy New York-i postacímen keresztül érhető el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik