Belföld

Kulcsár nem járul hozzá kiadatásához – 80 millió eurós az óvadék

Kulcsár Attila, a K and H Equities Rt. milliárdos sikkasztással gyanúsított brókere hétfőn Bécsben a tartományi büntető bíróságon lefolytatott tárgyaláson nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához , így alighanem hónapokig elhúzódik majd kiadatása.

A brókert július 17-én fogták el az osztrák hatóságok Bécsben az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága munkatársainak közreműködésével. 

Bárándy Péter igazságügy-miniszter az MTI-nek azt mondta, ha Kulcsár Attila jogorvoslati kérelmekkel is él, akkor mintegy két hónapig is eltarthat a kiadatása. 

Bánáti János, Kulcsár Attila védőügyvédje ugyanakkor azt mondta, védence nem az időhúzás szándékával utasította el a gyorsított eljárást a kiadatással kapcsolatban. A védőügyvéd érzékeltette: nem fog minden jogorvoslati lépcsőt végigjárni, de így is legalább fél év, vagy még hosszabb idő telhet el Kulcsár Attila hazatéréséig. 

Az osztrák bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett dönteni, hétfőn 88,13 millió euróban szabta meg a kauciót: ennek az összegnek a letétbe helyezése nyomán szabadon engednék a brókert. 

Kulcsár Attila magától 50 ezer eurót ajánlott fel, de a bíró a magyar hatóságok által feltételezett lehetséges legmagasabb kárösszeget vette alapul. A bróker azt kérte, hogy az ügyben illetékes legfelső bíróság nyilvános tárgyaláson döntsön kiadatásáról, és erre a tárgyalásra őt is idézzék be. 

Bárándy Péter igazságügy-miniszter közölte: minden valószínűség szerint Kulcsár Attila kiadatási kérelmének kiegészítését fogja kérni az illetékes osztrák bíróság a magyar hatóságoktól. 

Hozzátette: az ügyben a tartományi bíróság dönt, a végleges engedélyt a bécsi igazságügyi minisztérium adja majd meg. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgató-helyettese, Németh Lajos szerint a rendőrség nyomozását nem késlelteti, hogy a Bécsben fogságban lévő Kulcsár Attila nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához. 

“Az elkövetkező napokban, hetekben a lefoglalt iratokat, számlákat vizsgáljuk át” – mondta Németh Lajos. 

Demeter Ervin (Fidesz), az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint “Kulcsár Attila kicsúszott a magyar igazságszolgáltatás gyűrűjéből, és ez további időhúzást eredményez”. 

Az ellenzéki politikus azt mondta – az MTI-t megkeresve – ebben a helyzetben különösen nagy azok felelőssége, “akik nem tettek meg mindent annak idején azért, hogy a magyar bűnüldöző szervek gyors és eredményes munkát tudjanak elvégezni”. 

Kitért arra is, hogy felerősödik Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár felelőssége a fejlemények alakulásával. 

A bécsi illetékesekhez a kiadatási kérelem mellett Kulcsár Attila elfogató parancsának szövege is megérkezett: jelenleg ennek fordítása van folyamatban, s ha elkészül, újra kikérdezik Kulcsár Attilát a szövegben foglaltakkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik