Belföld

A magyar miniszterelnök is gratulált Teller Edének

A Medgyessy Péter gratuláló levele Teller Edének, akit az Egyesült Államokban Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntettek ki:

“Tisztelt Teller Ede!

Tisztelt Professzor Úr!

A köztársaság miniszterelnökeként és polgáraként – aki hálás a közössége hírnevét öregbítő minden világhírű magyarnak – nagy örömömre szolgál, hogy Magyarországnak ismét alkalma van köszönteni Önt.

Az elmúlt napokban nem volt olyan magyar sajtóorgánum, amely ne adta volna hírül, és nincs egyetlen olyan honfitársunk sem, aki ne tudná maga is, hogy a világ egyik legjelesebb – és nem utolsósorban: magyar – fizikusa, Teller Ede az Egyesült Államok legrangosabb polgári kitüntetése, az Elnöki Szabadság-érdemrend tulajdonosa lett. A magyar kormány és az ország polgárai nevében csak üdvözölni tudom az elnöki döntést, amely tíz kivételes életpályát képviselő jeles személyiség társaságában éppen Önt, a XX. század egyik legjelentősebb, és a korát megelőző gondolkodású tudósát tartotta méltónak az érdemrendre.

Az Ön kitüntetése a mi dicsőségünk: anyaországbéli és a határokon túl élő magyaroké. Meggyőződésem: azzal, hogy magyarságát mindvégig büszkén vállalta, tágabb közössége minden tagját sikerei, eredményei részesévé tette. Teller Ede hírneve, elismertsége visszasugárzott a szülőföldjére és honfitársaira is.

Tisztelt Professzor úr!

Kérem, engedje meg, hogy az Elnöki Szabadság-érdemrend átvétele alkalmából újból megköszönjem Önnek azt, hogy egy hosszú emberöltőn át küzdött nemcsak a tudomány előremozdításáért, de ezáltal hazája nemzetközi megbecsüléséért is.

Őszintén remélem, hogy a világ magyarjai még sokáig számíthatnak az Ön támogatására, tekintélyére, szókimondó bölcsességére. Ehhez kívánok jó egészséget és töretlen munkakedvet!

Az Elnöki Szabadság-érdemrendhez őszintén gratulálok!

Budapest, 2003. július 25.

Nagyrabecsüléssel:

Dr. Medgyessy Péter”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik