Belföld

Várat magára az uniós aszálysegély

Várniuk kell az uniós segélyre azoknak a tagországoknak, amelyek az utóbbi hónapokban átélt rendkívül súlyos szárazság miatt támogatást kértek. Az aszály a legsúlyosabban Portugáliát, Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Olaszországot sújtotta. Szerdán a magyar megfigyelő is jelezte a gazdák kártérítési igényét.

Bár az EU mezőgazdasági miniszterei kedden és szerdán tanácskoztak Brüsszelben a válsághelyzetről, az ilyen katasztrófák esetére tavaly létrehozott pénzalap elosztásáról, augusztus vége-szeptember eleje előtt nem várható döntés.

Az idei szárazság leginkább Portugáliát, Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Olaszországot érintette. A “század aszálya” csupán egy évvel követi a hatalmas áradásokat, amelyek annakidején elsősorban Prágát sújtották.

Azonnali segélyek

Franciaországban idén az utóbbi 27 év legádázabb aszályával szembesültek, Németország déli és keleti részén a termés mintegy nyolcvan százaléka megsemmisült, Olaszországban pedig 5 milliárd euróra becsülik az elpusztult termés értékét.

A válságos helyzetre való tekintettel a francia kormány sürgősségi eljárással segélyt utalt ki a szarvasmarha- és juhtenyésztők részére. Renate Künast német mezőgazdasági miniszter azt ígérte, saját pénzalapjából utal ki támogatást a német gazdáknak.

Magyar megfigyelő is kért

A Magyar Rádió tudósítása szerint az aszálykárok közösségi kompenzációjának szerdai vitájában Magyarország képviselője is bejelentette igényét a káralapból való részesedésre. Szanyi Tibor FVM-államtitkár úgynevezett aktív megfigyelői státusban szólt hozzá a vitához.

Mivel most nyári szünet következik, az aszálykárok kompenzációjáról várhatóan csak szeptemberben születik döntés – addigra elkészül a részletes kárfelmérő jelentés is.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik