Belföld

Bűnpártolás miatt nyomoznak a maffiaellenes központ vezetője ellen

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg B. J. dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte Margl Zoltán csoportvezető ügyész az MTI-vel szerdán.

A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó maffiaellenes központ vezetője Bácskai János. A tábornok ellen pénteken rendelték el a nyomozást – mondta el Margl Zoltán alezredes, a Budapesti Katonai Ügyészség csoportvezető ügyésze.

A Magyar Nemzet szerdai számában arról ír, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára feljelentést tett Bácskai János ellen a katonai ügyészségen bűnpártolás gyanúja miatt; s a napilap úgy tudja, hogy a feljelentés összefügghet a K & H brókercégénél “kirobban sikkasztási botránnyal”.

A Blikk szerint Bácskai János kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, a K & H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt munkatársával. A bulvárlap értesülése szerint az elfogása előtt a bróker Bécsben több alkalommal is találkozott a dandártábornokkal. Az MTI kérdésére válaszolva Margl Zoltán elmondta, hogy “a nyomozás nem feljelentésre, hanem hivatalból indult”.

A büntetőeljárások gyakorlata azt mutatja: akkor indul hivatalból nyomozás, ha a nyomozást elrendelő szerv nem feljelentésből szerzett tudomást az alapos gyanúra okot adó információkról, hanem saját észlelés útján. Az ügyész nem kívánt válaszolni azokra a kérdésekre, hogy történt-e feljelentés az ügyben, államtitkot képez-e az eljárás, összefügghet-e a K & H brókercégnél történtekkel, illetve a hatóság látókörébe került-e más személy is. A nyomozás jelenlegi szakaszában a büntetőeljárás sikere érdekében bővebb információ nem adható – mondta Margl Zoltán.

A büntető törvénykönyv szerint a hivatali bűncselekmények csoportjába tartozik például a hivatali visszaélés, amelyet az a hivatalos személy követ el, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél.

Egy másik hivatali bűncselekmény a jogosulatlan titkos információgyűjtés, amelyet a törvény szerint az a hivatalos személy követ el, aki bíró vagy az igazságügy-miniszter engedélyéhez kötött titkos információgyűjtést, illetőleg a büntetőeljárás során bírói engedélyhez kötött titkos adatszerzést engedély nélkül végez, az engedély kereteit túllépi avagy ilyet elrendel, engedélyez anélkül, hogy erre jogosult lenne.

A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik. A törvény értelmében a tíz együttműködő szervezet (különböző nyomozó hatóságok és titkosszolgálatok) információkat és adatokat szolgáltatnak a központnak a látókörükbe került cselekményekről és személyekről.

Bácskai János 2001 januárjában, a kinevezési okmánya átvételekor tartott sajtótájékoztatón elmondta: a központ önállóan nem gyűjt információt, a megszerzett és kiértékelt információkat továbbítja az illetékes szerveknek, s egyúttal javaslatokat tehet bizonyos intézkedések megtételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik