Belföld

Üzemzavar a bánhidai erőműben

A bánhidai erőműben kedden történt üzemzavar nem okozott problémát a villamosenergia-rendszerben, az emiatt kiesett 100 megawatt áram pótlása nem igényelt külön intézkedést - tájékoztatták a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-nél és a Magyar Villamos Művek Rt.-nél az MTI-t. Az üzemzavar a Vértesi Erőmű Rt. bánhidai erőművében azért keletkezett, mert a kazánban lévő három, úgynevezett túlhevítőcső kilyukadt, és a forró gőz kiáramlott. A kazánt leállították, néhány napig szünetel az áramtermelés az erőműben.

Tombor Antal, a Mavir Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta: ehhez hasonló üzemzavar évente többször is keletkezik a hazai rendszer korszerűtlenebb erőműveinél, ilyen a bánhidai is. A rendszer felkészült, hogy a normális üzemmenetnek megfelelő zavarokat kezelje, a kieső energiát pótolja.

Az MVM Rt.-nél szintén arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a szokásos üzemzavarok közé sorolható a mostani eset, az erőművek eleve számolnak évente bizonyos számú üzemzavarral. A kiesett energia pótlására egyébként a rendszer biztonsági tartalékkal rendelkezik.

A Vértesi Erőmű Részvénytársaságot 1991-ben zártkörű alapítással hozta létre az Állami Vagyonügynökség; az oroszlányi, a tatabányai és a bánhidai erőműhöz 1994-ben integrálták a mányi és a márkushegyi bányaüzemet. Az rt. az év elején közölte: a bánhidai erőmű – amely 1967. január 7-én kezdte meg a villamos energia termelését – a megnövekedett légszennyezési bírság miatt 2004-től nem tud versenyképes áron villamos energiát előállítani, ezért ez év december 31-én leállítják, az erőművet kiszolgáló mányi aknaüzem pedig a szénvagyon kimerülése miatt októberben fejezi be a termelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik