Belföld

Orosz-ukrán megállapodás a fegyverkereskedelemről

A fegyverexport összehangolásáról kötött megállapodást Oroszország és Ukrajna - számolt be a Kommerszant orosz napilap hétfőn.

Az egyezményt – amely szoros együttműködést irányoz elő a katonai célú termékek harmadik országba történő eladásában – Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök hét végi ukrajnai látogatása során írták alá a krími Jaltában.

Az orosz-ukrán kormányközi vegyesbizottság ülésén az orosz kormányfő és ukrán kollégája, Viktor Janukovics elnökölt. A megállapodás célja az, hogy Oroszország és Ukrajna ne zavarja egymást harmadik ország piacain – mondta Kaszjanov a találkozót követően.

„Az orosz hadiipar aligha létezhet Ukrajna hadiipara nélkül, és az ukrán hadiiparra ugyanez mondható el Oroszország vonatkozásában; az integrációra tehát nyilvánvalóan szükség van” – fogalmazott az orosz miniszterelnök, aki négy napot töltött a Krímben.

Mihail Kaszjanov kijelentette, a két ország közötti információcsere katonai téren megfelelő szintű, “mostantól fogva bármilyen lépés, bármilyen változás, egyebek között a katonai technika eladása terén, közös adatbankba kerül”.

Az ukrán miniszterelnök arra utalt, hogy az aláírt megállapodást 1997-ben kezdték el előkészíteni. Viktor Janukovics azt mondta, hogy a két ország “hadiipari komplexumának” vezetői úgy értékelik, a katonai technika fejlesztése közösen “előnyösebb és kellemesebb”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik