Belföld

AIDS-adót javasol a világ minden országának a francia elnök

Jacques Chirac francia államfő egy párizsi AIDS ellenes konferencián az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcot finanszírozó adó bevezetését ajánlotta a világ országainak.

Új pénzforrásokat kell keresnünk, például kezdetben a magánszektor egyes tranzakcióit adóztathatnánk, majd középtávon egy nemzetközi, egységes adót állíthatnánk fel – mondta Chirac.

A sajtó további részleteket még a francia kutatási-technológiai minisztertől, Claudie Haignere-től (aki az első francia női űrhajós) és az egészségügyi minisztertől, Jean-Francois Mattéitől sem tudhatott meg. “Teljesen új a gondolat, Önökkel egy időben hallottam én is” – mondta Mattéi.

Bezzeg az USA

A “jól előkészített javaslat” hátterében az állhat, hogy a Nemzetközi AIDS Társaság rendezvényén, mintegy ötezer küldött előtt sokan reklamálták Európa nagyobb szerepvállalását az AIDS elleni harcban. Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök az USA példáját állította az EU elé: George Bush amerikai elnök év elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok öt év alatt 15 milliárd dolláros segélyt nyújt a halálos kór által leginkább veszélyeztetett afrikai és Karib-tengeri országoknak. Mandela szerint népességi és gazdasági mutatói alapján Európának hasonló, ha nem nagyobb részt kellene vállalnia az AIDS elleni nemzetközi küzdelemben.

Az Európai Unió vezetői azonban úgy vélik, hogy az unió már elegendő anyagi terhet vállalt, azzal, hogy a Kofi Annan ENSZ-főtitkár kezdeményezésére tavaly létrehozott nemzetközi AIDS-alap számára 2,37 milliárd dollárnyi támogatás átutalására kötelezte el magát.

Forrás: www.euro.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik