Belföld

A szlovák felügyelet szerint nem manipulálták a Slovnaft árfolyamát

A Szlovák Pénzpiaci Felügyelet (UFT) csütörtökön helyénvalónak találta a pozsonyi értéktőzsdén március 20-án lebonyolított, a Molnak a Slovnaft részvényeie megkötött tőzsdeügyletét.

A szlovák pénzpiaci felügyelet (UFT) szerint nem állja meg a helyét a magyar Mol Rt. kifogása, miszerint a Slovnaft részvény árfolyamát manipulálták azt megelőzően, hogy a magyar társaság még márciusban ajánlatot tett a szlovák társaság fennmaradó 30 százalékos részvénycsomagjának megvételére. Az UFT döntése bírósági úton megtámadható.


Az UFT a vizsgálatot lezártnak tekinti. A felügyelet szóvivője az üggyel kapcsolatban a Dow Jones hírügynökségnek elmondta: az UTF továbbra is vizsgálja, hogy a Mol-nak milyen árat kell kínálnia a Slovnaft papírokért.


A Mol márciusban 1200 koronás árfolyamon tett vételi ajánlatot a Slovnaft még általa nem birtokolt részvényeire. A J and T nevű szlovák befektető cég azonban néhány nappal a Mol kötelező ajánlattétele előtt 202 ezer papírra 1380 koronás árfolyamon bonyolított le önkötést. Minthogy a Molnak az előző 180 nap forgalommal súlyozott átlagos árán kell ajánlatot tennie, az említett ügylet miatt a magyar olajipari vállalatnak az eredetinél mintegy 30 millió dollárnak megfelelő összeggel többet kellene fizetnie a részvények 30 százalékáért.


A Mol árfolyammanipulációnak minősítette az ügyletet és kifogást emelt a szlovák felügyeletnél. A Slovnaft papírok forgalma az ügyletet megelőzően napi néhány száz darab volt, 1100 korona körüli áron. Eddig a magyar olajtársaság azt az álláspontot képviselte, hogy a UFT-nek az ügyben lefolytatott vizsgálata eredményétől függetlenül nem kíván emelni ajánlati árán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik