Belföld

Katonai puccs Sao Tomén

Katonai puccs történt Sao Tomé és Principe államban, amely Afrika partjainál, a Guineai-öbölben fekszik. A BBC szerint a fővárosban jelenleg "egészen nyugodt" a helyzet.

A nyugat-afrikai szigetállamban katonatisztek döntötték meg a kormányt szerdán. Lövések, felrobbanó rakéták és gránátok hangja ugyanakkor korábban igencsak nagy zavart keltettek a fővárosban, Sao Toméban. A portugál hírforrások egyelőre áldozatokról nem számoltak be az összecsapások nyomán. (Sao Tomé korábban portugál gyarmat volt.)

Az eddig hatalmon lévő Maria das Neves miniszterelnököt – aki az első nő volt az afrikai ország kormányfői posztján – hírek szerint foglyul ejtették a lázadók, több miniszterrel együtt.

Az ország elnöke, Fradique de Menezes ugyanakkor nem tartózkodik hazájában, éppen egy nigériai magánlátogatáson vesz részt.

Sao Tomé és Principe elsősorban a kakaóexporttól függő állam, de a partmenti – eddig kihasználatlan – olajtartalékok miatt esetleg jelentős tényezővé válhat az ország a nemzetközi energiapiacon – írja a BBC. Az USA mindenesetre tavaly már katonai együttműködést ajánlott a szigetországnak, miután hírek szerint az Egyesült Államok fokozni szeretné nyugat-afrikai olajvásárlásait.

A portugál Lusa hírügynökség szerint a mostani katonai hatalomátvétel irányítója Fernando Pereira őrnagy, akit sokan egyszerűen csak Cobo-nak neveznek. Cobo egyébként a sziget katonai iskolájának parancsnoka volt eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik