Belföld

Kanadában a legjobb befektetni, Magyarország a 28. az EIU ranglistáján

A következő öt évben Kanada nyújtja a világon a legjobb üzleti feltételeket a befektetőknek; Magyarország továbbra is a vizsgált országcsoport középmezőnyében lesz e mérce alapján - ez derül ki az Economist Intelligence Unit szerdán Londonban közzétett új, globális felméréséből.

Az EIU – a The Economist folyóiratot is gondozó gazdaságelemző és kiadói csoport, a The Economist Group üzleti információs szolgálata – a világ 60 legnagyobb, a globális termelési, kereskedelmi és működőtőke-befektetési érték 95 százalékát adó gazdaságát méri fel rendszeresen a befektetői környezet szempontjából, öt évre szóló előrejelzéseket kiadva, tíz különböző kategóriában összesen 70 altényezőt vizsgálva.

A 2003-2007-re elvégzett vizsgálat szerint a nagy világgazdasági térségek üzleti környezeti rangsora nem változott, de az egyes országok közül sok helyet cserélt. A következő öt évben továbbra is Észak-Amerika kínálja majd a legjobb üzleti lehetőségeket – a kontinens 8,56 pontot kapott a lehetséges 10-ből -, a második Nyugat-Európa (7,94), a harmadik Ázsia és Ausztrália (6,93), a negyedik Latin-Amerika (6,18), az ötödik – vagyis az utolsó előtti – Kelet-Európa (6,14), a hatodik a Közel-Kelet és Afrika (5,64).

Észak-Amerika kivételével mindegyik nagy térség következő öt évi pontszáma javult; Kelet-Európáé 0,81 ponttal. Az észak-amerikai üzleti viszonyok mérőszáma 0,04 ponttal süllyedt az 1998-2002-re megállapított szintről; ennek elsődleges oka az Egyesült Államok üzleti környezetének romlása. A világ legnagyobb gazdasága az előző listán betöltött első helyéről a szerdán kiadott új rangsorban az ötödikre csúszott vissza, miután pontszáma 8,62-ről 8,47-re romlott.

Az EIU jelentése szerint ezt az Amerikát fenyegető, megnövekedett geopolitikai kockázat, a jelentős makro-egyensúlytalanságok, és a közfinanszírozás romló állapota magyarázza. Kanada – amely az előző rangsorban a 4. volt – ugyanakkor kitűnő infrastruktúrájával, nyitott áru- és tőkeáramlási környezetével és kedvező piaci lehetőségeivel emelkedik ki a mezőnyből – áll a londoni elemzésben.

Magyarország az új EIU-listán a 28. helyen áll, közvetlenül Japán mögött és Lengyelország előtt. A magyar üzleti környezet ötéves kilátása 7,12 pontot kapott az 1998-2002-es rangsorban elért 6,69 pont után, az ország mégis két hellyel visszacsúszott más országok még nagyobb pontnyereségei miatt. A korábban Magyarország által elfoglalt 26. helyre most Csehország került 7,30 ponttal. A cseh gazdaság az előző EIU-listán a 27. helyen volt.

Az utolsó, 60. helyre Nigéria került 4,51 ponttal, helyet cserélve Iránnal (4,64). A londoni elemző cég szerint a vizsgált országok üzleti környezete nagy általánosságban javulni fog a következő öt évben, ahogy múlik a tőzsdei árfolyambuborék 2000-es kipukkadásának, illetve a 2001. szeptember 11-ei terrorkatasztrófa hatásának sokkja. Az EIU külön megjegyezte, hogy a 2004-es EU-csatlakozás erőteljes fegyelmező tényező lesz a következő években Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik