Belföld

EU-csapatok vonulnak be Moldáviába?

Az EBESZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet moldovai missziójának vezetője, William Hill cáfolta, hogy azt a Financial Times-hírt, miszerint az EBESZ EU-csapatokat kért volna a moldovai békefenntartásra. Legalábbis hivatalos formában ez nem hangzott el, ugyanakkor előzetes megkeresések történtek az ügyben - derült ki a Moldova Azi című lap szerint.

A Financial Times szerint a “Dnyeszterentúl”, vagyis Transznyisztria területén történő folyamatok miatt fordult volna az EBESZ az Európai Unióhoz. Hill azonban cáfolta a londoni lapértesülést. (Transznyisztriában szakadár “államot” létesítettek a szláv, többségében orosz nyelvű lakosság vezetői, miközben a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaság a dnyeszterentúli területeket is a köztársaság részének tekinti.)

A békefenntartó misszió az EBESZ felügyelete alatt áll – mondta Hill egy moldovai sajtótájékoztatón. Éppen ezért szerinte a katonai műveletnek nemzetközi jellegűnek kell maradnia. Ugyanakkor megerősítette, hogy az EBESZ üdvözölné az EU részvételét is az akcióban. Az EU álláspontja azonban hivatalosan még nem ismert az ügyben.

Hill kiemelte, hogy a békefenntartók jelenlegi státuszának megváltoztatásához minden érdekelt fél beleegyezése szükséges lenne.

Transznyisztria területéről egyébként megkezdődött az orosz csapatok kivonása – jelentette be az EBESZ misszióvezetője, aki ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Dnyeszterentúlon kiéleződni látszik a helyzet.

Így például nemrégiben speciális dnyeszterentúli rendőri erők szállták meg Korzsovo települést, amely a moldovai elnök, Vladimir Voronyin szülőfaluja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik