Belföld

Elmarad a személyi jövedelemadó beígért csökkentése

2004 nem lesz a nagy adócsökkentések éve, 2005-ben viszont csökkeni fog a személyi jövedelemadó-terhelés - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az szja-terhek csökkentésének csúszásáról számolt be a pénzügyminiszter is.

Nem sokkal Medgyessy Péter beszéde után Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: a tervekkel ellentétben 2004-ben nem csökkennek az szja-terhek, annak csökkentése 2005-re marad.


A jövő évi költségvetés prioritásai közül megemlítette az autópálya és gyorsforgalmi úthálózat – mintegy 380 milliárd forintba kerülő – fejlesztését, a 4-es metró beruházását, valamint az EU-pénzek fogadásához szükséges pályázatok támogatását. Megismételve a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakat, a kormányszóvivő elmondta, jövőre több pénz jut – a többi közt – lakástámogatásra, védelmi kiadásokra.

A szja-terhek korábban meghirdetett csökkentésének elmaradásáról László Csaba pénzügyminiszter is sajtótájékoztatón számolt be.


A pénzügyminiszter a jövő évi adóterveket ismertetve elmondta, hogy az áfa-törvény módosításától 85 milliárd forint bevételi többletet várnak. Elmondta, hogy a 23 százalékos áfa kulcs alá bekerül a háztartási energia (a gáz nélkül), és a személyszállítás is. Az áfa felső kulcsa 25-ről 23 százalékra való csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik