Belföld

Visszakozik a PM a benzin adójának csökkentése ügyében

Elsősorban a gázolaj esetében érdemes megfontolni az üzemanyag jövedéki adójának jövő évi csökkentését - mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője kedden az MTI-nek. A Magyar Hírlap keddi cikkében még a benzinturizmus kapcsán nyilatkozott a szóvivő a jövedéki adó csökkentéséről.

A szóvivő szerint az országon áthaladó nehéz gépjárművek, kamionok képesek arra, hogy tankolás nélkül jussanak el az egyik határállomástól a másikig. Így a drága üzemanyag miatt a kamionosok tankolás szempontjából Magyarországot meg tudják kerülni, s a szomszédos országokban szerzik be az olcsóbb gázolajat.


“Ez számottevő kiesést jelent a költségvetésnek. Így elképzelhető, hogy a gázolajat terhelő jövedéki adó csökkentésével növelhető lenne a költségvetés bevétele, de ezt még meg kell vizsgálni” – mondta Máté Dániel. A benzin esetében valószínűleg nem kerül sor jövedéki adó csökkentésre.


Várhatóan drágulnak a szomszédok


A szomszédos Szlovákiában várhatóan hamarosan emelkedik a benzin jövedéki adója, így csökken az üzemanyagoknál az árkülönbség, ami mérsékli majd a benzinturizmust. “Ukrajna és Románia esetében viszont olyan nagy az árkülönbség az üzemanyagoknál, hogy ezekkel az országokkal Magyarország nem tud, és nem is kíván versenyezni” – sorolta a hazánkban európai szinten is drágának számító benzin jövedéki adójának csökkentése körüli nehézségeket a szóvivő.

Minden üzemanyag vagy csak a gázolaj?


A Magyar Hírlap keddi számában arról írt, hogy a benzinturizmus visszaszorítása érdekében a pénzügyi tárca nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy jövőre csökkentsék az üzemanyagokat terhelő adók mértékét. “Gondolkozunk ilyen javaslaton is a jövő évi költségvetés előkészítésekor” – mondta a Magyar Hírlapnak Máté Dániel.


Amint arról a lap hétfői számában beszámolt, a magas hazai adók miatt az összes környező országhoz képest – még Ausztriában is – Magyarországon a legmagasabb a benzin és a gázolaj ára. A Magyar Ásványolaj-szövetség szerint a magyarok benzinturizmusa évente 30 milliárd forintnyi áfa- és fogyasztásiadó-bevételtől fosztja meg a magyar államot.

A PM is ismeri ezt a becslést, mondta Máté Dániel, hozzátéve, hogy ők az adókiesést 12–30 milliárd forint közé teszik. Egyes határszakaszokon csökkenteni lehetne a benzinturizmust az adók mérséklésével, ám az ukrán és a román feketeimportot a hatalmas adókülönbség miatt kizárólag adócsökkentéssel nem lehet visszaszorítani – tette hozzá a PM szóvivője. Ezzel kimondatlanul arra utalt, hogy itt rendészeti eszközökkel lehetne felszámolni az üzemanyagok illegális behozatalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik