Belföld

Az USA felgyorsítaná az iraki olajipar helyreállítását

Az amerikai hadsereg illetékesei mintegy 1 milliárd dolláros szerződési ajánlatot akarnak tenni az északi-iraki, illetve a dél-iraki olajmező fejlesztésére , hogy ezzel is gyorsítsák a szektor helyreállítását, illetve elérjék azt, hogy az olajbevételekből finanszírozni lehessen az ország helyreállítását.

Ezek a szerződések felváltanák a Kellog, Brown and Root (KBR) cégnek, a Halliburton leányvállalatának márciusban ajánlott szerződést, és az új ajánlatokra nyílt felhívásokat tesznek közzé. A korábbi ajánlatok heves bírálatokat váltottak ki. (A Halliburton vezetője korábban Dick Cheney amerikai alelnök volt).

Az új ajánlatok az olajmezők berendezéseinek felújításától, az olaj eladásán át, a kőolajtermékek iraki elosztásig terjednek és bejelentésük egyidejűleg történt meg azzal, hogy Paul Bremer, az iraki amerikai polgári adminisztráció vezetője 1,2 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki olajipari fejlesztésére.

A hírek szerint a csővezetékek ellen intézett szabotázsok és az olajberendezések megrongálása késztette arra Bremert, hogy az eddig megajánlott 400 millió dolláros felül 800 millió dollárral megnövelje a kért összeget.

Az Egyesült Államok arra számít, hogy az év végére 1,2 millió hordóra lehet növelni a napi kitermelést, 2004- tavaszára pedig 3 millió hordóra és így 3,4 milliárd dolláros bevétel érhető le a július és december közötti időszakban, vagyis fedezhető az erre a fél évre megszabott 6 milliárd dolláros iraki költségvetés mintegy fele - mondta Bremer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik