Belföld

Mahart: bárkánként 3-4 ezer dollárt veszít az apály miatt

Bárkánként 3-4 ezer dolláros bevételkiesést okoz a Duna alacsony vízállása a Mahartnak, miután az uszályokat legfeljebb háromnegyed részben tudják megrakni - írja a Világgazdaság.

A Budapesttől délre, az alsó szakaszon bárkánként 300-350 tonnás kiesés hajózóegységenként 3-4 ezer dolláros bevételkiesést okoz – foglalja össze Litvai János, a folyami árufuvarozási üzletág logisztikai vezetője, hozzáfűzve: az al-dunai hajózásban dollár-, míg nyugat felé, az ARA- (Amszterdam, Rotterdam, Antwerpen) kikötőkig terjedő vízi utakon az euróelszámolást alkalmazzák.

A felső szakaszon hajónként körülbelül 2 ezer eurónyi járulékos költséget okoz az alacsony vízállás, mivel három önjáró hajóra kell elosztani két hajóra való terhet, hogy a közös magyar–szlovák Duna-szakasz, illetve a délnémet gázlók fölé kerülhessenek. Regensburgban aztán a harmadik rakományát szétosztják a tovább hajózó kettő között.

Ennek ellenére nincs fennakadás az áruk továbbításában, mert a június-július uborkaszezon a vízi szállításban: a tavaly mezőgazdasági termést már elszállították, az idei pedig még nem érett be. A Mahart exportszállítmányai többségét ugyanis a gabona teszi ki, nyugat felé a második helyen a Dunaferr félkész vasárui vannak, s az idén már szépen fejlődik a konténerforgalom is az osztrák és magyar kikötők között.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik