Belföld

EU-s támogatás Csernobilnak

75 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a világ legnagyobb polgári atomkatasztrófájában megrongálódott csernobili atomerőmű betonszarkofágjának megerősítésére.

Az EBRD támogatását a szarkofág nyugati falának megszilárdítására, valamint egy szellőzőcsatorna elkészítésére fordítják. A 75 millió eurós összeg egy újabb szarkofág építésére gyűjtött, mintegy 720 millió eurós nemzetközi alap része.

Adómentes

Az atomerőmű vezetősége nemrég ismerte el, hogy az 1986. április 26-i balesetet követően, sietősen megépített betonszarkofág összeomolhat, s ezzel mintegy 160 tonna radioaktív magmát fedne fel. A tervek szerint az év végén kezdődnek és 2007-ig fejeződnek be az új, 20 ezer tonnás acélszarkofág építési munkálatai. Mindenekelőtt azonban a jelenlegi szerkezetet kell megerősíteni.

Az EBRD vezetősége üdvözölte Kijev döntését, miszerint a csernobili atomerőmű leszereléséhez nyújtott nemzetközi pénzadományt adómentesnek nyilvánítja.

Még tartoznak a gazdagok

Becslések szerint 15-30 ezer ember vesztette életét az 1986-os katasztrófa következtében, s a négyes számú csernobili reaktor robbanása Európa jelentős részében “atomfertőzést” okozott.

A csernobili atomerőművet 2000 decemberében állították le véglegesen, az Ukrajna és a világ leggazdagabb államai között létrejött, 2,3 milliárd dollár értékű egyezmény értelmében. Az összegnek eddig csupán egy részét fizették ki az ukránoknak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik