Belföld

Útra kelt az első hat magyar katona Irakba

Elindult csütörtökön reggel a szolnoki katonai repülőtérről az iraki nemzetközi stabilizációs és humanitárius segítségnyújtásban résztvevő magyar katonai kontingens kitelepülését előkészítő csoport hat tagja Bagdadba.

A hat fős csapat feladata, hogy elvégezzék az őket követő előkészítőknek, illetve a főerőnek a táborozásához, elhelyezéséhez szükséges teendőket. “Az iraki misszió veszélyes, de ezzel minden magyar katona tisztában van, és ennek tudatában vállalkozik a küldetésre” – hangsúlyozta Isaszegi János mérnök-dandártábornok a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Hadműveleti Csoportjának parancsnoka a felszállás előtti búcsúztatáson.

A katonai vezető Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán altábornagy vezérkari főnök nevében is jó munkát kívánt az arab országban 2004 februárjáig szolgálatot teljesítőknek. Emlékeztetett: az Országgyűlés június 3-ai döntése szerint az Irakban folyó stabilizációs és emberbaráti tevékenységben a nemzetközi erők részeként 300 magyar katona is közreműködik. Ezt a kontingenst törzstisztek és egy szállító zászlóalj alkotják.

A katonák egy AN-26-os szállítórepülővel Törökországon át két leszállással érik el Bagdadot, ahonnan a nemzetközi erők biztosításával jutnak el Al Hillahba. A magyar szállító zászlóalj tábora Babilontól 10 kilométerre található, ahol lengyel és bolgár katonákkal laknak majd együtt, a nemzetközi többnemzetiségű erők alárendeltségében dolgoznak. A magyar katonai kontingens főerői várhatóan augusztusban indulnak el, s lengyel parancsnokság alatt teljesítenek szolgálatot.

Szenes Zoltán vezérkari főnök szerdán újságíróknak még hét fős magyar csoport kiutazásáról tájékoztatta, az MTI-nek a szolnoki repülőtéren a honvédség képviselői nem tudtak felvilágosítást adni arról, miért csak hat fő indult el végül csütörtökön Irakba.

Az altábornagy szerdán beszámolt arról is, hogy a jövő héten az előkészítő csoport további mintegy 50 katonája is Irakba utazik. Az ő feladatuk lesz a magyar kontingens szálláshelyének kialakítása, így magukkal viszik a sátrakat, a különböző felszereléseket is.

Kezdetben sátrakban laknak majd a katonák addig, amíg az amerikaiak rendbe nem rakják a helyszínen lévő laktanyában az épületeket – fűzte hozzá. Szenes Zoltán szerint szinte már biztos, hogy az 50 tagú előkészítő csoport amerikai segítséggel utazik majd Irakba. A vezérkari főnök bízik abban, hogy az összesen 300 tagú kontingens többi katonáját is az amerikaiak szállítják majd a helyszínre. Az MTI kérdésére elmondta: a Magyar Honvédség arra készül, hogy a saját szállító eszközeit használja majd Irakban.

Szenes Zoltán elmondta: az Egyesült Államokkal ugyan még folynak a tárgyalások arról, hogy biztosítsák a szállítójárműveket, de a magyar fél még nem kapott konkrét választ. “Ahogy fogy az idő, egyre inkább valószínűsítem, hogy a saját eszközeinkkel kell végrehajtani a feladatot” – fogalmazott a vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik