Belföld

Medgyessy találkozott a partiumi magyarság képviselőivel

Medgyessy Péter csütörtökön fogadta az erdélyi Partium magyarságának képviselőit. A találkozón a Romániai Magyar Demokrata Szövetség partiumi szervezeteinek vezetői, köztük a román parlament szenátorai és képviselői, megyei és önkormányzati tisztségviselői vettek részt.

A küldöttség tagjai a régió magyarságának helyzetét ismertetve azokról a tervekről és elképzelésekről szóltak, amelyek a Partium gazdasági és társadalmi megerősödésének esélyeit hivatottak növelni. Nagy jelentőségű eseménynek nevezték, hogy az anyaország miniszterelnöke – kisebbségbe kerülésük óta először – hivatalában fogadta a térségben élők küldötteit, lehetőséget biztosítva számukra közvetlen véleménycserére és együttgondolkodásra.

A megbeszélés során a kormányfő egyetértett azzal, hogy a regionális terveket már az európai uniós tagságra való felkészülés alatt el kell készíteni, illetve meg kell kezdeni azok közös végrehajtását. Közös célként fogalmazódott meg az is, hogy az eddigieknél nagyobb figyelmet kapjon a szórvány-magyarság nyelvi, kulturális és gazdasági helyzete, s boldogulásuk, szülőföldön maradásuk feltételeinek javítása.

A találkozón szóba került a kelet-magyarországi és a partiumi térséget összekötő közutak, vasutak és határátkelők fejlesztése. Üdvözölték, hogy mind a magyar, mind a román miniszterelnök támogatja az észak-erdélyi autópálya megépítését. Medgyessy Péter elismeréssel szólt a korszerű tejtermelő farm-gazdaságok, valamint a hátrányos adottságú Szilágyság mezőgazdasági fejlesztéséből részt vállaló beruházások ösztönzéséhez kapcsolódó elképzelésekről.

A megbeszélésen megvitatták a partiumi régió turisztikai lehetőségeinek jobb kihasználásával kapcsolatos elképzeléseket, különösen a történelmi emlékhelyekre és a gyógyvizekre épülő terveket. A kormányfő felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre, melyek a Corvinus Befektetési Társaságnál, illetve más, a szomszédos országokban történő befektetések és beruházások támogatását segítő intézmények révén rendelkezésre állnak.

A közös magyar kultúrkincs megőrzésének, ápolásának és átörökítésének fontosságát szem előtt tartva áttekintették a régió jelentős műemlékeivel kapcsolatos teendőket és megállapodtak arról, hogy ezekről közös középtávú intézkedési terv készül a MÁÉRT illetékes szakbizottsága számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik