Belföld

Magyar “Disney-park” Kukorival és Kotkodával

Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként mesepark és meseiskola létrehozását tervezik Esztergomban – tudatta az MTI-vel Gulya István, Esztergom Város Polgármesteri Hivatalának sajtóreferense.

Mint elmondta, a Prímás-szigeten, a Kis-Duna hídtól északra fekvő területen, csaknem 8 hektáron létrehozandó új létesítmény a családok számára kínál majd szórakozási lehetőséget. A mesepark a magyar népmesék, mondák és legendák szereplői mellett felvonultatja a legújabb keletű magyar mesevilág alakjait is. Így kaphat helyet a Mézga-család mellett Vuk, Kukori és Kotkoda, vagy Vízipók és társai, és a Futrinka utca lakói. A meseparkban az alakok a legkülönbözőbb méretben és formában jelennek majd meg, a beöltözött emberektől a miniatűr bábukig.

“A kezdeményezés páratlan, hiszen sehol a világban nincs hasonló, a magyar mesefigurákat bemutató terület. Reményeink szerint 2006-ban megnyithatjuk a meseparkot Esztergomban” – hangsúlyozta a sajtóreferens. A tervekben szerepel a meseparkhoz szorosan kapcsolódó meseiskola létrehozása is, amely a csoportosan Esztergomba érkező általános iskolások számára nyújt igényes, akár többnapos programot. A város vezetői úgy határoztak, hogy elkészíttetik a mesepark és meseiskola terveit. A tényleges beruházás a közbeszerzési pályáztatás után, várhatóan 2004 második felében indulhat.

A látványos beruházás célja az, hogy minőségi szolgáltatásokkal bővüljön a térségben az idegenforgalom, és még több hazai és külföldi turistát csalogassanak a városba és környékére. Várhatóan ez és más programok szervezése növeli az itt eltöltött vendégéjszakák számát is.

A Prímás-szigetet az önkormányzat kiemelt fejlesztési területként kezeli. Az elképzelések a sziget kulturális, idegenforgalmi, valamint sportolási lehetőségeit és ezekből adódóan a gazdasági funkcióját is erősítik. A sajtóreferens elmondta, újabb pályázatot írnak ki a Prímás-sziget északi csücskében csaknem 2 hektárnyi területen létrehozandó termál- és élményfürdő megépítésére.

A pályázók július 28-áig küldhetik be anyagaikat, közülük öttel tárgyal majd az önkormányzat. A fürdőnek 2005 februárjáig kell megépülnie. Az új pályázat kiírását az indokolta, hogy az előző ajánlattevők irreálisan magas árakat szabtak. A vendégek idevonzását szolgálja Esztergomban az élményfürdő és a hozzá kapcsolódó szállodakomplexum, illetve a nemzetközi hajóállomás beruházási programja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik