Belföld

Vége a hosszú várakozásoknak a háziorvosi rendelőkben?

A háziorvosi rendelőkben ezentúl mindenütt biztosítani kell a betegek számára, hogy egy adott időpontra bejelentkezhessenek vagy sorszámot húzhassanak - mondta Csehák Judit szerdán.

“Az ellátásjavító intézkedéseket január 1-től fokozottan fogja ellenőrizni az egészségbiztosító. Ahol ezek nem valósulnak meg, ott a háziorvosi fix díjazás 50 százalékát megvonhatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)” – tette hozzá az egészségügyi miniszter újságírók előtt Budapesten.

Beszámolt arról, hogy a háziorvosi körzetek fix díjazása május 1-től, visszamenőleg emelkedik. Az ellátási kötelezettség nélküli praxisok számára pedig kiegészítő díjazást vezetett be a kormány, melyet az ellátottak számától függően kapnak meg – mondta el Csehák Judit.

Hozzátette: az alapellátás finanszírozásának ellentmondásait is figyelembe vette a kormány, amikor döntött az OEP-tartalékként még rendelkezésre álló egymilliárd forint felhasználásáról. A miniszter beszélt még arról, hogy emelkedtek egyes központi ügyeletek díjtételei: a 40 ezernél kevesebb lakosú települések 20 százalékkal magasabb összegre számíthatnak.

Elmondta: módosult a fogászati ellátás finanszírozása is, a szakma képviselőinek kérésére ugyanis növekedett a szolgáltatás fix díjazása, míg csökkent a teljesítmény után járó kifizetések nagysága. Beszámolt arról is, hogy a minisztérium a szakmai kollégiumok javaslatára előírja, hogy egy-egy beavatkozásra mennyi időt kell fordítaniuk az orvosoknak.

Ezzel együtt erősödik az OEP ellenőrzési joga, így a túlzottan magas, sokszor indokolatlan teljesítéseket csak akkor fizeti ki az egészségbiztosító, ha azok jogosságáról meggyőződött – hangsúlyozta Csehák Judit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik