Belföld

Megszűnt a defláció Csehországban

Csehországban júniusban átlagosan nem változtak a fogyasztói árak májushoz képest, és 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - jelentették a cseh statisztikai hivatalban kedden.

Májusban mind egy hónapra, mind tizenkét hónapra változatlanok voltak a fogyasztói árak Csehországban, miután az előző négy hónapban a tizenkét havi adatok rendre árcsökkenésről szóltak. Júniusban első ízben emelkedtek a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban. Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a januárban, februárban és márciusban rendre 0,4 százalékos tizenkét havi csökkenés után.

Csehországban júniusban még mindig olcsóbbodott a közlekedés, az alkohol, a dohány, a ruha és a cipő, de ezt ellensúlyozta az élelmiszerek 1,0 százalékos drágulása.

A Cseh Nemzeti Bank június végén kamatcsökkentéssel lepte meg a piacot: irányadó kamatát, a kéthetes repot negyed százalékponttal 2,25 százalékra mérsékelte. Az intézkedést sürgőssé tette az Európai Központi Bank (EKB) június eleji fél százalékpontos csökkentése, 2,00 százalékra, továbbá az, hogy a májusi termelőiár-adatok még a defláció folytatódását valószínűsítették. A cseh ipari termelői árak májusban 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban; egy hónap alatt 0,3 százalékkal csökkentek. Májusban, tizenkét hónapra számítva, tizenötödik hónapja csökkentek Csehországban a termelői árak.

A cseh GDP tavaly 2,0 százalékkal nőtt a 2001-es 3,3 százalékos ütem után. A Nemzetközi Valutaalap jelenleg 1,9 százalékos növekedést jósol Csehországnak erre az évre, és 3,3 százalékosat jövőre.

A Cseh Nemzeti Bank korábban utoljára január 30-án csökkentette, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, az irányadó kamatát. Már ez is a legalacsonyabb volt az önálló Csehország történetében. A csökkentéseket 2001. novemberben kezdték, 5,25 százalékról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik