Belföld

Meleg és Leszbikus Fesztivál csütörtöktől

Nyolcadik alkalommal rendezik meg idén a Meleg és Leszbikus Fesztivált Budapesten; a csütörtöktől vasárnapig tartó eseménysorozat programjában az európai politikához, emberi jogokhoz kapcsolódó rendezvények kapnak hangsúlyt - közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány az MTI-vel szerdán.

A fesztivál főszervezője az alapítvány, amely közleményében tudatta: az európai közösséghez való csatlakozás a melegek számára is jelentős változásokkal járhat; az Európai Parlament számos határozatot hozott ugyanis a szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció ellen.
Az 1999-ben életbe lépett amszterdami szerződés pedig lehetővé teszi, hogy a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetés ellen is alkothassanak a tagállamok jogszabályokat – tartalmazza a közlemény.

Az “Európai Unióhoz való csatlakozás feltételei megteremtésének”, valamint a magyarországi meleg- és egyéb jogvédő szervezetek munkájának eredményeként a magyar polgári jog 1996 óta elismeri az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatokat – olvasható a tájékoztatóban.

A fesztivál kerekasztal-beszélgetésein és fórumain az esélyegyenlőségről, az egyenlő bánásmódról a külföldi meghívottak mellett a magyar parlamenti pártok képviselői is kifejtik álláspontjukat.

A magyar jogvédő szervezetek munkatársai pedig a hátrányos megkülönböztetés Magyarországon előforduló nyílt és rejtett formáiról beszélgetnek. A fesztivál külsőségeiben legszínesebb része a szombati meleg büszkeség napi felvonulás lesz, amelynek résztvevői most is a tavalyi útvonalon haladnak a Felvonulási tértől a Tabánig.

A rendezvényt leszbikus művészek videoinstallációi, fotói, festményei színesítik. Emellett számos meleg témájú játék- és dokumentumfilmet vetítenek a rendezvények helyszínein. Az alapítványnál arról nem tudtak tájékoztatást adni, hogy mennyire tehető Magyarországon a melegek és a leszbikusok száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik