Belföld

Idén először 9500 pont fölött a Nikkei

Szerdán tavaly szeptember óta első ízben lépte át a tokiói Nikkei index a 9500-as határt. A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 szerdán 303,75 pontos emelkedéssel 9592,24 ponton zárt.

Az index tavaly május óta folyamatos esésben volt, – mint mondják – különösebb indok nélkül kúszott lejjebb-, így hosszabb távon a 11 ezres határt is túllépheti. A múlt év májusában az index 11900-as szint körül mozgott a Nikkei mutató.

Szerdán a részvények emelkedését a japán gazdaság iránti bizalom fokozódása, illetve a kedvezőtlen amerikai gazdasági adatok együttesen váltották ki. Az amerikai beszerzői menedzser index ugyan júniusban 49,8 pontra nőtt, de elmaradt a bizalom fokozódására utaló 50 pontos küszöbtől. A szakértői várakozásokban 50,5 pont szerepelt.

Egyidejűleg a Japán központi bank által kedden közzétett tankan- üzleti hangulatelemzés váratlanul fokozódó júniusi bizalomról tanúskodott és felkeltette azt a reményt, hogy a világ második legerősebb gazdasága kilábalhat a 13 éve tartó pangásból.

Emiatt a befektetők, főként a külföldi pénzalapok dolláreladásokat eszközöltek és a jent részvényvásárlásokra fordították. A dollár a 119 jenes határon mozgott és csak azért nem süllyedt mélyebbre, mert a tokiói pénzügyminisztérium a várakozások szerint felújítja jen-eladási intervencióit.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik