Belföld

Befektetésajánló – Mit hoz a második félév?

Nem unatkoztunk az első félévben és várhatóan a második félév is tartogat számunkra meglepetéseket. Vajon mit hoz az év hátralevő része?

A hazai piacon hullámvasútra hasonlított a forint piaca és a kötvények, valamint a részvények is szélsőséges keretek között mozogtak. Az eseményeknek elég nagy médiavisszhangja volt és a politika is megtalálta a maga gazdasági témáit, de a jövő mindenki számára rejtve maradt. Cikkünkben jóslásra nem vállalkozhatunk, de igyekszünk olvasóink elé tárni a lehetséges folyamatokat, és hogy miként profitálhatunk mindezekből.

Hatalmas a hazai gazdaságpolitika felelőssége

A hazai tőkepiac teljesítményét a forint ingadozása fogja meghatározni. Ennek oka, hogy mind a részvény, mind a kötvénypiacon hatalmas a külföldi befektetők túlsúlya. Ha a forintpiaci hiszti nem csillapodik, akkor elveszíthetjük olyan hosszú távú befektetők türelmét (a bizalom nagy része már úgy is oda), akik jelentős mennyiségű kötvényen vagy részvényen ülnek, és ha ők elindulnak kifelé, akkor az egyirányú utcának ígérkezik. Nem szeretnénk Armageddon-szerű szcenáriót valószínűsíteni, de a hazai gazdaságpolitika prominenseinek hatalmas a felelőssége. Tekintve, hogy a bizalmat lerombolni sokkal gyorsabban megy, mint azt helyreállítani, a gyors forinterősödésben és kamatcsökkentésekben bízni nem feltétlenül bölcs dolog. Éppen ezért az egy évnél rövidebb futamidejű állampapírok vételét javasoljuk. Így viszonylag védve vagyunk a kamatemelésektől – feltéve, hogy lejáratig megtartjuk papírjainkat – és tisztességes reálkamatot is elkönyvelhetünk majd.

A részvények esetében azon papírok tűnhetnek menedéknek, amelyek nem vonták magukra annyira a külföldi alapkezelők figyelmét, hiszen így nem kell tömeges kivonulásuktól tartani. Itt az öt legnagyobb blue-chip alatti papírra gondolunk. Természetesen ez is kétélű fegyver, mert a viszonylagos alacsony forgalom mellett is jelentős árfolyamkilengést produkálhat akár egy kisebb megbízás is.

A várható hírek szintjén a Mol lehet középpontban, ugyanis sor kerül az INA privatizációjának eredményhirdetésére. Az általános várakozás szerint az OMV lesz a befutó és ha a Mol nyer, akkor az sokba fog kerülni. A privatizáció is eladói nyomás alatt tarthatja az árfolyamot, pedig ha képzeletben előreszaladunk hat hónapot, akkor egy olyan vállalatot láthatunk, amely várhatóan remek eredménnyel zárt év után megszabadult a gázüzletág súlyos terhétől is. Márpedig egy rázós időszakban az lehet a nyerő gondolkodás, hogy a válságon túli időszak fundamentumaira koncentrálunk.

Jobb az esély a tengerentúlon?

A magyar piac a viharfelhők elmúltával ismét jobban követheti majd a nemzetközi eseményeket. Márpedig a világgazdaság és a tőzsdék is útkereszteződéshez érkeztek. A gazdaságok számára a nagy kérdés az lesz, hogy a megváltásként várt fellendülés továbbra is két negyedévnyire marad-e tőlünk, vagy ezúttal már „bevár” minket. Az utóbbira – különösen a tengerentúlon – most jobb esély kínálkozik mint az elmúlt két évben bármikor.

Bush elnök sokat vitatott adócsökkentései, a rekord alacsony kamatok és a gyenge dollár mind a gazdaság fellendülését hivatottak elősegíteni. Az elemzők szerint az első félévben 1,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság, de az előttünk álló hat hónapra már 3,4 százalékos növekedést mutat az üveggömb. Mégis elképzelhető, hogy ennek a gyümölcseit a részvénypiacon már le is aratták azáltal, hogy az iraki háború óta 22 százalékkal emelkedett az S&P 500 index. A jelenlegi szinteken máris túlértékeltnek tűnnek az árfolyamok, még a 2004-es prognózisok tükrében is. Ez pedig könnyen megfordíthatja az optimista trendet. A töretlen emelkedést paradox módon maga a töretlen emelkedés tartotta és tarthatja fent. Az alapkezelők még csak meg tudták valahogy magyarázni a veszteségeket az elmúlt két évben, hiszen az egész piac esett, de azt már nehezen fogadnák el a befektetők, hogy az emelkedésből is kimaradnak. Tehát minél inkább emelkednek a piacok, annál több pénzt vonzanak a részvények. Piramisjáték – mondhatnánk, és nem járunk messze a valóságtól.

Kulcsszó: a munkanélküliség

A kulcsszó az amerikai gazdasághoz a munkanélküliség lehet! Ha a gazdaság élénkülése megfordítja a munkaerő-piaci trendet és új munkahelyek keletkeznek, akkor a gazdasági növekedés tartós lehet. Ne felejtsük ugyanis, hogy az alacsony kamatok csak begyújthatják a gazdaság rakétáját, de nem válhatnak annak motorjává. Ha a munkanélküliség tovább növekszik, akkor a végletekig eladósodott amerikaiak költekezési kedve is apadhat, és nem ússzuk meg egy jelentős korrekció nélkül. Persze ha mindezt olyan értékpapír-pozícióból – diszkontkincstár-jegyek, második vonalbeli részvények – nézzük végig, amelyek menedéket nyújthatnak, akkor az éjszakáink is nyugodtabban telhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik