Belföld

A Cesky Telecom 850 millió eurós hitelt akar

A cseh Cesky Telecom 850 eurós hitelt akar felvenni mobilcége, az 51 százalékban már birtokolt Eurotel teljes megszerzéséhez. A régóta viták kereszttüzében álló ügylet Közép-Európában az idén a legnagyobb felvásárlás lenne. Banki források szerint a Cesky Telecom javaslatokat kért különböző változatokra, köztük egy olyan hitelre is, amelyet kötvényként újrafinanszíroznának a nemzetközi piacokon. A bankoknak ajánlataikat a hitel megszervezésére július 7-ig kell benyújtaniuk.

A múlt héten a Cesky elnöke azt közölte, hogy a cég 4-5 éves lejáratú hitelt szeretne. A Cesky Telecom a Standard and Poor’s-nál A-, a Moody’s-nál Baa1 minősítésű. Ezek a besorolások a cég számára olcsóbb hiteleket biztosítanak, mint a rosszabb, spekulatív fokozat, a BB+, illetve ez alatti besorolások. A Cesky Telecom június elején állapodott meg részvényestársaival, az AT&T Wireless és a Verizon Communications céggel, hogy megveszi tőlük a cseh Eurotel mobilszolgáltatóban lévő 49 százalékos részesedésüket.

A Cesky Telecom 51 százalékot birtokol az Eurotelben, de nincs szavazati joga. A többi 49 százalékon eddig egyenlő arányban osztozott az amerikai Verizon Communications Atlantic West konzorcium és az AT&T Wireless. Az Eurotel a vezető cseh mobilszolgáltató, 3,95 millió ügyféllel, egyike a legnyereségesebb távközlési cégeknek az EU belépő országok távközlési vállalatai közül. Tavaly az Eurotel 28,8 milliárd koronás bevételt és 6,27 milliárdos tiszta nyereséget ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik