Belföld

Az önmegtartóztatás nem növeli a spermaszámot

A gyerekre vágyó pároknak felesleges a nő legtermékenyebb időszakára várni, és előtte tartózkodni a szexuális élettől – mutatták ki izraeli tudósok hatezer férfiből álló mintán.

Nincs semmi hozadéka, sőt gátolhatja is a teherbe esés sikerét, ha a párok a nő ovulációjára való tökéletes időzítés érdekében, a peteérés előtt egy-két hétig nem élnek szexuális életet – állítják izraeli termékenység kutatók az eddigi ilyen tárgyú, legnagyobb mintavételre alapozva.

Eliahu Levitas, az izraeli Soroka University Medical Center termékenységi specialistája által vezetett kutatócsoport hatezer olyan férfitól vett mintát, akik két hétig tartózkodtak a szexuális élettől. A legtöbbjük spermaszáma normálisnak volt mondható, de kürölbelül harmaduknál kifejezetten alacsony szintet regisztráltak: a spermaszám milliliterenként nem haladta meg a 20 milliót.

Felesleges az önmegtartóztatás

A kutatók azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, ahol a spermaszám eredetileg is alacsony volt, a kéthetes önmegtartóztatás után a spermák kevésbé voltak mobilak, mint például csupán egy napos absztinencia után. A hímivarsejtek ráadásul némiképp deformálódtak is, ami egy újabb arra utaló jel, hogy veszítettek életképességükből.

Azoknál a férfiaknál viszont, akiknek spermaszámuk átlagos volt, a hosszú absztinencia után csak csekély változást tapasztaltak a spermiumok mobilitásában, és a sejtek deformálódása is időben később jelentkezett. (Férfiaknál az átlagos spermaszám körülbelül 66 millió/milliliter, ez körülbelül harmada egy hím hörcsög spermaszámának.)

„A kutatás eredményei szerint a normál pároknál az absztinencia nem jelent érdemi változást, azoknak a gyermekre vágyó pároknak viszont, ahol a spermaszám eredetileg is alacsony, egy-két napnál hosszabb időre nem ajánlatos tartózkodni a szexuális élettől” – nyilatkozta a brit Guardian-nak Levitas professzor, a kutatás vezetője. A terhesség esélye nő tehát, ha az ovuláció alatt a párok minél intenzívebb szexuális életet élnek, ám csökken, ha az azt megelőző hetekben visszafogják magukat a minél biztosabb időzítés érdekében. A professzor hivatalosan hétfőn Madridban egy konferencián ismerteti a kutatás eredményeit.

Az eredmények természetesen nem kívánják azt sugallni, hogy a pároknak minden pillanatot meg kell ragadniuk a szeretkezésre, csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyakori szeretkezés révén a a hímivarsejtek folyamatosan frissek és gyorsak. Ejakuláció után egyébként egy-két napig tart, amíg a hímivarsejtek száma újratöltődik. Egy spermium két hétig életképes a herében, utána lebomlik.

Mesterséges megtermékenyítésre várók figyelem!

A kutatócsoport eredményei különösen fontos azon párok számára, akik a mesterséges megtermékenyítésnek az inszemináció formáját választják: ilyenkor a férfi spermiumait megfelelő előkezelés után egy vékony katéter segítségével a méhszájon keresztül a nő méhébe fecskendezik. A megtermékenyülés a továbbiakban természetes úton történik. Az ilyen típusú kezeléseknél létfontosságú, hogy a hímivarsejtek a legjobb minőségűek legyenek.

Ugyancsak kiemelkedő szempont ez az ICSI (Intracytoplazmatikus Spermium Injekció) kezeléseknél, amelyeknél a szervezeten kívül, mikroszkópos ellenőrzés mellett, a petesejt plazmájába fecskendeznek egyetlen hímivarsejtet, és amelynél szintén a legéletképesebb sejt kiválasztására kell törekedni.

A kutatás eredményei alapján felülvizsgálatra szorul az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak az az ajánlása, amely szerint termékenységi kezelés előtt a férfiaknak célszerű kettő-hét napig tartózkodni a szexuális élettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik