Belföld

Lassan újul meg az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank nem lesz a kormány házipénztára, hangzott az új kabinet megalakulásakor az ígéret, s egy európai modell szerinti fejlesztési pénzintézet képét vázolták fel az illetékesek - olvasható a Népszabadságban. A teóriától azóta sem tértek el, de a gyakorlatba ültetés elég nehézkesen halad.

Májusban elfogadták ugyan az MFB-ről szóló új törvényt, meghirdették a portfólió kitisztítását, s az új hitelfelvételi lehetőségeket – a késések azonban jelentősnek tűnnek.

A bank tevékenységében még mindig döntő hányadot képvisel azon társaságok finanszírozása, amelyek „elvben” már nincsenek is náluk. Az MFB merész elképzelése, hogy év végéig kétszázmilliárdot helyez el különböző fejlesztési hitelek és befektetések formájában – csakhogy jelenleg az előző kormány programjai futnak.

Az új, Európa-hitelprogramnak eddig mindössze 18 kisvállalkozói ügyfele van. A regionális hitelprogram egy hónapja működik, és egyelőre nem állnak sorok a pénzintézet kapujánál, ahogyan a nagyvállalatok vezetői sem adják egymás kezébe a kilincset, de komolyabb fejlesztési tőkebefektetésről sem hallani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik