Belföld

Keddtől él a módosított büntetőeljárási törvény

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási törvény egyensúlyát kívánja megteremteni a jogszabály kedden életbe lépő módosítása, amennyiben az eljárás szereplőit illető garanciákkal ellensúlyozza azokat az elmúlt években hatályba lépett részletszabályokat, amelyek a hatóságok jogkörét bővítették - mondta Bárándy Péter hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az új szabályok közül a nyomozás gyanúsítástól számított kétéves határidejét, az előzetes letartóztatás három évben történő korlátozását, továbbá az óvadék és a pótmagánvád intézményét emelte ki az igazságügy-miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy a módosítás miatt kedden hat fiatalkorút és néhány tucat felnőttet kell szabadlábra helyezni, a miniszter azt hangsúlyozta: nem abban van a probléma, hogy szabadlábra kerülnek, hanem hogy ennyi ideig lehettek fogva jogerős bírói ítélet nélkül.

Kérdésre válaszolva Bárándy Péter elmondta: kedden hatályba lépnek a polgári perrendtartással kapcsolatos módosítások is, köztük, amelyik lehetővé teszi azt, hogy az ügyfél beperelje a bíróságot az ésszerű határidőt meghaladó időtartamú eljárások miatt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik