Belföld

Enyhén javult a gazdasági közérzet az eurózónában

A 12 országot átfogó eurozóna térségében júniusban enyhén javult az üzleti klíma változását érzékeltető index: 98,2 pontot ért el, szemben a felülvizsgált májusi 98,1 pontos adattal. Az adatot hétfőn közzétevő Európai Bizottság szerint ez azonban nem jelenti a rövid távú gazdasági kilátások javulását, hiszen az egyidejűleg közzétett üzleti bizalmi index -0,61 ponton állt júniusban szemben a májusi
-0,68-ponttal.

Hétfőn tette közzé az EU statisztikai hivatala az eurozóna inflációjáról az adatokat és ezek azt jelzik, hogy az áremelkedések üteme júniusban elérte az Európai Központi Bank által megcélzott évi 2 százalékos ütemet a májusi 1,9 százalékkal szemben.

Az üzleti klíma jelzőszámán belül az ipari bizalmi index -12-pontra emelkedett a májusi -13-ról, míg a fogyasztói bizalmi murató -19 pontra nőtt a májusi -20 pontról. Az országok közül Németországban és Portugáliában javult a gazdasági közérzet, változatlan maradt Belgiumban, Görögországban, Spanyolországban, Írországban , Olaszországban és Ausztriában, romlott Finnországban, Hollandiában, Luxembourgban és Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik