Belföld

AI: az USA embertelenül bánik az iraki foglyokkal

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezetnek bizonyítékai vannak arra, hogy az Egyesült Államok a nemzetközi jogot megsértve kegyetlen, embertelen és megalázó körülmények között tartja fogva Irakban foglyait - állítja az AI hétfőn Bagdadban nyilvánosságra hozott jelentése.

A dokumentumot aznap tették közé, amikor Bagdadban ENSZ-értekezlet kezdődik Szaddám Huszein volt iraki diktátor-elnök rendszerének túlkapásairól. Az emberjogvédő szervezet tanulmánya szerint a sátortáborokban és az egykori iraki kormány börtönépületeiben őrzött raboknak az amerikai fogva tartók egybek között megtagadták azt, hogy családtagjaikkal, illetve ügyvédeikkel találkozzanak.

A fogságból szabadultak közül többen elmondták: csuklójukra olyannyira szoros műanyagbilincset csatoltak, hogy az egy hónappal ezelőtti szabadulásuk óta is látszik rajtuk a béklyó okozta heg. Sokan arról panaszkodtak az AI munkatársinak, hogy az őrizetbe vételüket követő első éjszaka nem kaptak vizet és nem engedték meg nekik, hogy kimenjenek a mosdóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik