Belföld

Pánikszerű gabonafelvásárlás Ukrajnában

Ukrajnában pánikszerűen vásárolják fel az emberek a lisztet és több más tartós élelmiszert, miután azok kiskereskedelmi ára jelentősen megugrott az elmúlt időszakban azokra a félelmekre, hogy hiánytermékké válnak.

Serhij Melnik ukrán mezőgazdasági államtitkár csütörtökön cáfolta egy lehetséges hiány hírét, mint mondta, az állam 800 ezer tonna élelmiszergabona-tartalékkal rendelkezik, ami elegendő a kereslet fedezésére annak ellenére, hogy idén valóban komoly terméskiesésre lehet számítani.

Melnik rámutatott arra, hogy ha “mégis gond merülne fel, Ukrajna külföldről importál gabonát”. Az államtitkár és több más kormányzati illetékes a gabonakereskedőket és üzletembereket tette felelőssé azért, hogy a várható gyenge gabonatermés hatására felszöktek az árak.

Melnik elismerte: az idei gabonatermés akár 40 százalékkal 28-30 millió tonnára csökken a rendkívül kemény tél és a csapadékmentes nyár miatt. Előzőleg több kormányzati képviselő a gabonakereskedőket és a termelőket azzal vádolta, hogy meghamisítva a termésadatokat illegális eladásokat hajtottak végre. Leonyid Kucsma államfő utasította az ügyészségeket, hogy több tucat gyanús ügyletet vizsgáljanak meg a gabonapiacon. Eközben a kormány, hogy stabilizálja a helyzetet, 2004 júliusáig rögzítette egyebek között a búza, a kukorica és a napraforgó szerződéses árát, míg Kijev városának hatóságai bejelentették: mintegy 4400 tonna lisztet és cukrot terveznek beszerezni.

Dnyepropetrovszk térségében, ahol Kucsma is született, a kenyér ára az elmúlt hónapokban 84 százalékkal drágult.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik