Belföld

Új beruházásösztönző program

A tervek szerint a jövő héten tárgyalja a gazdasági kabinet a versenyképességet javító beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program előterjesztését - írja a Világgazdaság.

A gazdasági és a pénzügyi tárca által készített programtervezet egyebek között foglalkozik a nemzetgazdasági versenyképesség, valamint az adórendszer versenyképességének javításával, s kitér a támogatási rendszer egyes elemeinek módosítására is. Az elmúlt időben drámaian visszaesett a külföldi működőtőke-beáramlás, az első négy hónapban összesen nettó 39 millió eurót regisztráltak.

Miközben a reálszféra képviselői hónapok óta sürgetik a kormányt, tegyen hatékony lépéseket a magyar versenyképesség romlásának s a külföldi működőtőke-beáramlás visszaeső tendenciájának visszafordítása érdekében, a kormányzat csak a közelmúltban szánta rá magát a lépésre.

A június 4-i kormányülést követő tájékoztatón a szóvivő bejelentette: a versenyképesség érdekében a kormány célul tűzte az ország tőkevonzó képességének növelését, s a „miniszterelnök által már a soron kívüli kormányülésen is meghirdetett, beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program kidolgozására három hetet kapott ma a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter úr”. Ám a beígért program még nem került a kormány elé.


Igaz, az előterjesztés már elkészült. Mint ugyanis Erdősi Pétertől, a Gazdasági és Közlekedési minisztérium (GKM) főigazgatójától megtudtuk: a GKM és a pénzügyi tárca tervezetét a gazdasági kabinet várhatóan a jövő héten megvitatja, majd azt követően kerülhet a kormány elé.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik