Belföld

Felügyeleti vizsgálat a K&H Equitiesnél

A K&H Equitiesnek nincsen engedélye portfolió- és vagyonkezelésre, ám a cég szerint ők nem is folytattak ilyen tevékenységet. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatója erről több alkalommal másképp nyilatkozott.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június 23-án helyszíni célvizsgálatot kezdett a K&H Equities (Hungary) Rt.-nél, amely kiterjed a kereskedési könyv vezetésének ellenőrzésére is.

A vizsgálat nincs szoros kapcsolatban a K&H Equities Rt.-nek a Pannonplast Rt.-ben való befolyásszerzésekben játszott szerepével – mondta el az Econews érdeklődésére Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A célvizsgálatot Sáray közlése szerint az motiválta, hogy felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is.

A felügyelet a közelmúltban pénzbírságot szabott ki a Pannonplast Rt. két tulajdonosára, a Britton Kft.-re és a Pevdi Kft.-re, mert megítélése szerint megsértve a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályait, összehangoltan szereztek részesedést a Pannonplast Rt.-ben.

A felvásárlási tranzakcióhoz a forrást 464 millió forint erejéig a felügyelet szerint egy állami tulajdonú társaságtól – mint időközben kiderült, ez az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) – származó átutalások biztosították. A K&H Bank, illetve a K&H Equities a felügyeleti vizsgálat szerint a teljes konstrukció pénzügyi koordinálásában, szervezésében vállalt – a technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató – szerepet.

Arra a kérdésre, van-e olyan tevékenység, amely a K&H Equities Rt. számára tiltott területnek számíthat, az elnökhelyettes azt válaszolta: a vagyonkezelés és a portfoliókezelés ilyennek tekinthető, ugyanis ezek végzésére a társaságnak nem volt engedélye. Tanácsadói tevékenységet azonban, mint befektetési szolgáltató végezhet.

A K&H Equities Rt.-nél az Econews megkeresésére megerősítették, hogy a társaságnak az említett tevékenységekre nincs jogosítványa, de ilyen tevékenységeket nem is végzett – mondták. Ennek némileg ellentmond, hogy Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatója több sajtónyilatkozatában is vagyonkezelésről beszélt a társasággal való kapcsolatról szólva.

Mint Sáray Éva elmondta, a cégbíróság bírálja el, hogy érvényesek-e a Pannonplast Rt. közgyűlésén hozott határozatok. Ilyen esetekben sürgősségi eljárásra kerül sor, a felügyelet a cég tőzsdei jelenlétére és a magas közkézhányadra hivatkozva maga is kérte a gyors elbírálást.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik