Belföld

Színlelt szerződések: visszamenőleg nem büntetik?

Csak magánszemélyeket, de bt-ket vagy kft-ket nem vizsgálhatnak a munkaügyi felügyelők színlelt szerződés ügyben, a PM pedig megszüntetné a visszamenőleges büntetéseket.

A munkaügyi felügyelők ellenőrzési hatálya nem vonatkozik a betéti társaságokra, közkereseti társaságokra és a kft-kre, ugyanis ezeknél a társaságoknál az úgynevezett színlelt munkaszerződés mögött rejtve marad a munkát ténylegesen végző magánszemély – hangzott el a meglepetést kiváltó mondat Dudás Katalinnak, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökhelyettesének előadásában, amelyet az e-Üzlet konferencián tartott. Így az ellenőrök csak az egyéni vállalkozókat és a számlás magánszemélyeket ellenőrizhetik. Ugyanakkor az APEH vizsgálódhat az ilyen vállalkozásoknál, és a színlelt szerződésekhez köthető tartozásokat hat évre visszamenőleg behajthatják, ha ilyennel találkoznak – írja a Magyar Hírlap.

Ugyanakkor Burány Sándor, a munkaügyi tárca vezetője a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a PM-nél azt tervezik, hogy az adótörvények őszi módosításakor lefektetik, a színleltnek minősített szerződések kapcsán indítható adóvizsgálatok ne lehessenek visszamenőleges hatályúak. A foglalkoztatási tárca pedig olyan megoldásban gondolkozik, hogy úgynevezett “önfoglalkoztató” műfajnak keresztelik át az eddigi gyakorlatnak megfelelő formát, ennek részletei várhatóan augusztusban lesznek ismeretesek. Ekkor várhatóan már az is ismert lesz, a milyen szakmák számára lesz elérhető a a vállakozói és a munkaviszony előnyeit ötvöző forma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik