Belföld

A KLM újabb 1500 fős létszámcsökkentést fontolgat

A olland KLM légitársaság az eddig bejelentett 3 ezer fős létszámcsökkentésen felül újabb 1500 munkahelyet készül felszámolni.

A légitársaság szóvivőjének szerdai bejelentése szerint az jabb létszámcsökkentést – amellyel együtt már a teljes alkalmazotti állomány 13 százalékától válnának meg – a 2004/2005-ös pénzügyi évre tervezik, és még függ a gazdasági környezet alakulásától, és egy légitársasági szövetségi együttműködéssel kapcsolatos döntéstől. A létszámcsökkentésről véglegesen még az idén döntenek.

A repülési ipar alapvető gyengélkedése mellett az iraki háború és a SARS-járvány következményeitől szenvedő KLM áprilisban széleskörű költségcsökkentést hirdetett meg, a kiadások 10 százalékos visszafogására. Az intézkedéscsomag első eredményeit a folyó pénzügyi évre ígérték. A KLM személyforgalma 10 százalékkal csökkent májusban a SARS tüdőgyulladás járvány miatt. Az ázsiai járatok egyharmada esett ki májusban. Európa nagyságra negyedik légitársasága, amely az európai társaságok közül a legtöbb járatot üzemelteti Európa és Ázsia között, 35 százalékkal kevesebb járatot indított májusban. Ugyanebben a hónapban a KLM közel-keleti forgalma növekedett az iraki háború befejeződése után.

A gépek telítettsége 3,5 százalékponttal 73,7 százalékra esett, a teherszállító gépek kihasználtsága viszont javult májusban, 2,3 százalékponttal 71,9 százalékra. Leo van Wijk, a légitársaság vezérigazgatója “lanyha” első negyedévi forgalmat vár a júniussal záruló első negyedről, és azt is mondta, hogy nem tapasztalja a fellendülés jeleit. A KLM a márciussal végződött pénzügyi évében 416 millió euró nettó veszteséget halmozott fel, és rövid távon nem is lát javulást a működési környezetben.

Az előző pénzügyi évben a nettó veszteség 156 millió euró volt. A rendkívüli tételek nélkül – amelyek főként az Alitaliának kifizetett kártérítésből erednek – a veszteség 186 millió euró, a forgalom 6,49 milliárd euró volt. A működési veszteség 133 millió euró az előző pénzügyi év 94 millió eurója után. A KLM részvényei szerdán tíz óra után 7,89 eurón álltak az amszterdami értéktőzsdén, előző napi 7,60 eurós zárásukhoz képest 3,82 százalékos erősödéssel. A papírok idei csúcsa 9,79 euró, mélypontja 5,20 euró volt, az év eleje óta 14,05 százalékot vesztettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik