Belföld

Sétányt neveztek el Winston Churchillről a Városligetben

Felavatták kedden Winston Churchill néhai brit miniszterelnök első budapesti szobrát és sétányt neveztek el róla a Városligetben.

“Az, hogy meghalt, lényegtelen. Mert mindannyian elmegyünk, Sir Winston Churchill nem ment el, mindenütt él, ahol szabadok élnek, Budapesten is” – fogalmazott Varga Imre Kossuth-díjas művész bronz szoborportréja előtt mondott avatóbeszédében Churchill lánya, a 80 éves Lady Mary Soames.

A sétány- és a szoboravatás azt is szemlélteti, hogy Magyarország ismét visszatért a történelem fő áramába – hangsúlyozta a legendás brit államférfi lánya a Petőfi csarnok mögött, a Vajdahunyad vára, a George Washington sétány, az Olof Palme sétány és a Zichy Mihály út által határolt területen tartott emlékünnepségen. Budapest a szabad világ legnagyobb XX. századi államférfijának állít emléket – mondta Demszky Gábor.
“Számunkra, budapestiek számára az ötvenes években Churchill a reményt jelentette, a szabadság reményét” – fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette, hogy Winston Churchill politikájának is köszönhetően “felszabadulhattunk a német nemzetiszocialista, majd a szovjet-orosz bolsevik diktatúra elnyomása alól”.

Az ünnepségen részt vett a szoborállítást kezdeményező John Lukacs Amerikában élő magyar származású történész, a kezdeményezést felkaroló Kovács László külügyminiszter, Demszky Gábor főpolgármester, továbbá Hiller István kulturális miniszter, Nigel Thorpe brit nagykövet és Oláh György kémiai Nobel-díjas professzor. Az eseményen megjelent Varga Imre is, akinek Bartók-szobrát várhatóan jövő februárban állítják fel Londonban.

Kovács László külügyminiszter az MTI-nek elmondta: pár hónapja kereste őt fel John Lukacs, s ő felkarolta a szoborállítás ötletét, illetve azt a gondolatot, hogy utcát, vagy teret nevezzenek el a néhai brit kormányfőről.

Mint mondta, nagy tisztelője Winston Churchill életművének, “számomra ő nem politikus, hanem államférfi, akinek példamutató volt a demokrácia iránti elkötelezettsége, aki a győzelmet, a sikert, a vereséget és a kudarcot egyformán méltósággal tudta elviselni”.

Lady Mary Soames az ünnepség után újságíróknak azt mondta: Európa részben Winston Churchillnek köszönheti szabadságát, ő azonban mindenekelőtt az angol nyelvet tanulta meg költő, próza- és történetíró édesapjától, valamint azt, hogy az életet élvezni kell. Hozzáfűzte, sokszínű életet élő édesapja politikusi karrierje és írói munkássága mellett festményeket is készített.

Winston Churchillt (1874-1965) a második világháború történetét feldolgozó könyvéért 1953-ban – éppen második miniszterelnöksége idején – irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik