Belföld

Magyarország lekerült a pénzmosási feketelistáról

Az FATF június 20-án befejeződött berlini ülésén megszüntette a korábbi különleges figyelemmel kísérési mechanizmust Magyarországgal kapcsolatban - tájékoztatta Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az MTI-t hétfőn.

A PSZÁF közleménye szerint a párizsi székhelyű Pénzügyi Akciócsoport e kedvező döntésével visszaállította az eredeti helyzetet, amelyet Magyarország 2001 júniusa, az FATF "nem együttműködő országok" listájára kerülése előtt élvezett.

Az FATF mostani indokolása szerint Magyarország "megfelelően kezelte a korábban megnevezett hiányosságok mindegyikét", ezért nincs szükség a különleges figyelő mechanizmusra Magyarország esetében. A jelentés továbbá kiemeli a magyar pénzmosás elleni politika jelentős fejlődését, pozitívan szól a törvény kiterjesztéséről a nem pénzügyi szakmákra, többek között az ingatlanforgalmazókra, adótanácsadókra, legutóbb pedig az ügyvédekre és közjegyzőkre.

Ugyancsak elismerően szól a korábbi névtelen magyarországi betétek állománya több mint 90 százalékának nevesítéséről és az ország jó színvonalú együttműködéséről az FATF-fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik