Belföld

Egy hajó a Földközi-tengeren – hova tart a TNT-rakomány?

A görög kormány fenntartja gyanúját az Égei-tengeren vasárnap feltartóztatott, robbanóanyagot szállító teherhajó rakományát illetően, és úgy ítéli meg, hogy ilyen nagy mennyiségű robbanóanyagot nem szállíthattak magáncégnek polgári felhasználásra - közölte kedden Georgiosz Anomeritisz görög kereskedelmi tengerészeti miniszter.

Egy görög rádiónak adott interjújában a miniszter kijelentette: ha elfogadjuk, hogy nem egy állam, sem pedig egy hadsereg a szállítmány végcélja, érthetetlen, hogy ezt a rakományt ekkora nagy mennyiségben egy magánvállalatnak küldik. A görög hatóságok vizsgálatát ez motiválja. Az illetékes hozzátette, a vizsgálatot lefolytatását az a tény is ösztönzi, hogy a szállítmány hivatalos címzettje egy szudáni székhelyű vállalat.

A Marshall-szigeteken bejegyzett Alpha Shipping nevű cég tulajdonában lévő Baltic Sky nevű teherhajót, amely hetek óta bolyongott a Földközi-tengeren, a görög parti őrség tartóztatta fel vasárnap az Égei-tengeren görög felségvizeken. A hajó átvizsgálásakor 680 tonna robbanóanyagot, főként TNT-t és nyolcezer gyújtószerkezetet találtak egy nem létező kartúmi vállalat nem létező postafiókjának címezve. A szállítási naplóban azonban ammóniumnitrát tartalmú bányászati anyagot tüntettek fel.

Egy tunéziai cég hétfőn este a kérdéses robbanóanyag szállítójaként jelentkezett, és közölte, hogy polgári felhasználásra a kartúmi székhelyű Integrated Chemicals and Development nevű szudáni cégnek szállították a nagy mennyiségű robbanószert kereskedelmi megállapodás alapján. A tunéziai cég állítólag a szudáni hatóságok importengedélyével indította útnak a rakományt.

A szudáni hatóságok kedden maguk is megerősítették, hogy a Görögországban lefoglalt robbanóanyag polgári célt szolgált, és felháborodásuknak adtak hangot a görög kormány magatartása miatt. Musztafa Oszman Iszmal szudáni külügyminiszter közlése szerint a hajó ammóniumnitrátot szállít, amelyet polgári használatra szántak.

Az ammóniumnitrát vegyi anyagot viszonylag magas nitrogéntartalma miatt elsősorban kettős hatású műtrágyaként használják fel; robbanószerként is egyre növekszik felhasználása, mivel nagy erejű pusztításra képes.

Szudán az Egyesült Államok által terrorizmussal gyanúsított országok közé tartozik. A kelet-afrikai térségben az utóbbi időben megnövekedett a terrorizmus veszélye, a múlt héten ideiglenesen bezárták az Egyesült Államok kenyai nagykövetségét, és az amerikai gépek berepülését is korlátozták a Szudánnal szomszédos kelet-afrikai országba – emlékeztetett az AFP hírügynökség a görög vizsgálat kapcsán.

A görög hatóságok a hajó héttagú legénysége ellen büntető eljárást indítottak robbanóanyag birtoklásáért, szállításáért és a tengerjog megsértésért. A nyugat-görögországi Asztakosz kikötőben veszteglő hajó veszélyes szállítmányát kirakodásra ítélték és kedden megkezdték elszállítani katonai raktárakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik