Belföld

MSZP: a Fidesz hadjáratot indított a társadalmi nyugalom ellen

A parlamenti demokrácia félreértése, hogy a Fidesz a saját programját kéri számon a kormányon - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Megfogalmazása szerint az ellenzéki párt nem alkalmazkodik a parlamenti demokrácia lényegéhez.

“Orbán Viktor a bakon ülve a jobbszélre kezdi húzni a Fidesz szekerét” – fogalmazott Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a párt a “minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek” mottót választotta, ez pedig “középen nem rokonszenves”.

Az MSZP frakcióvezetője utalt arra, hogy a Fideszben az alelnököknek inkább csak az arcukra van szükség. Hozzátette, Pokorni Zoltán nem tudott a lisszaboni nyilatkozatról, Schmitt Pál pedig egyáltalán nem beszél erről a témáról.

A szocialista politikus szerint több jele van annak, hogy a Fidesz a társadalmi nyugalom ellen indított hadjáratot, ilyen például Simicskó István frakcióvezető-helyettessé választása, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a gazdaság helyzetéről, valamint az egyes intézmények vezetőivel kapcsolatos viselkedés. Ezzel összefüggésben Lendvai Ildikó megjegyezte, “mintha ezt a néhány vezetőt politikai szimpátiájuknál fogva túszként akarnák magukhoz kötni”.

Kiemelte: a Fidesznek el kell döntenie, hogy a probléma vagy a megoldás része akar lenni. Szavai szerint most azok bírálják a kormány agrárpolitikáját, akik annak idején “Torgyán Józsefet szabadították a mezőgazdaságra”.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó kifejtette: javasolják a Fidesznek, gondolja meg, hogy az általuk kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság ne csak a Pannonplast-ügyet, hanem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) kapcsolódó ügyeket is vizsgálja.

Mint mondta: ha a Fidesz az eredeti javaslatot terjeszti elő a parlamentben, annak napirendre tűzését igen, de a házszabálytól való eltérést nem támogatják.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára úgy fogalmazott, nincs drámai helyzet a magyar gazdaságban, a költségvetési takarékosság, valamint a forintárfolyam meghatározása a magyar exportőrök és termelők számára kedvezőbb helyzetet teremt.

Szólt arról, hogy Szász Károly PSZÁF-elnök bejelentése – amely szerint a pénzügyminiszter tavaly megfenyegette – “forgatókönyvszerű helyzetre emlékeztet” és olyan, mintha a lisszaboni nyilatkozathoz utólag keresnének bizonyítékokat. Az államtitkár egyben visszautasította a PSZÁF elnökének kijelentését.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik