Belföld

Nincs fellebezés az EKB leendő elnökének ügyében

Véglegesnek tekinthető a francia bíróság szerdai döntése Jean-Claude Trichet-nek a felmentéséről, ugyanis az államügyészség közölte, hogy nem él fellebbezési jogával.

Az ügyészség még február elején legkevesebb tíz hónapos börtönbüntetés kiszabását kérte a Crédit Lyonnais- botrányban érintett Trichet-re, akit a francia kormány az Európai Központi Bank elnöki pozíciójának betöltésére jelölt.

A per idején Trichet a francia központi bank elnöke volt. Szerdán mentett őt fel a bíróság, amivel elhárult az akadály az elől, hogy Trichet-t beiktassák Win Duisenberg utódjaként az Európai Központi Bank elnöki pozíciójába.

Trichet, mint a francia kormány korábbi kincstárügyi hivatalának vezetőjét azzal vádolták, hogy felelős az akkor még állami tulajdonban lévő Crédit Lyonnais pénzintézet könyveinek 1990-es elején történt meghamisításáért. Trichet mellett további 8 személy ellen emeltek vádat Franciaország háborús évek utáni legnagyobb pénzügyi botrányában.

Az Európai Unió vezetői e hét végén Görögországban, Athénban rendeznek csúcstalálkozót, és ezen várhatóan gyors döntést hoznak Trichet beiktatásáról. Win Duisenberg eredetileg 68. születésnapján, július 9-én akart távozni hivatalából, de az európai kormányfők kérésére hozzájárult ahhoz, hogy a Trichet-ügy tisztázásáig hivatalában maradjon. Az államügyészség közlése után már nem övezi bizonytalanság az EKB utódlásának kérdését, a Trichet-elleni eljárás lezárulhat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik