Belföld

Nagyobb lehet a vártnál az orosz gazdasági fejlődés

Az orosz kormányfő szerint a szilárd beruházási adatok és a növekvő személyi jövedelmek segíthetik az orosz gazdaságot abban, hogy idei növekedése elérje a vártnál nagyobb, 5,0 százalékot.

A legutóbbi becslések szerint 4,6 százalékos GDP-növekedést vártak Oroszországban az idén. Ezt megelőzően, a kezdeti előrejelzések 3,5-4,4 százalékot becsültek csupán.

Mihail Kaszjanov bejelentését arra alapozza, hogy az idei év első négy hónapjában igen erőteljes, 6,6 százalékos volt az orosz GDP növekedése és az első öt hónapra már 7,1 százalékot jeleztek. Tavaly a január-májusi azonos időszakban az orosz GDP csak 3,7 százalékkal bővült.

Az orosz kormányfővel ellentétben German Gref gazdasági miniszter óvatosságra intett a növekedési kilátásokat illetően. Közölte, hogy minisztériuma az év eleji jó kezdet ellenére egyelőre kitart a 4,5-5,0 százalék közötti ütem mellett. Mint mondta, a növekedés akár az 5,5 százalékot is elérheti, de erről túl korai lenne beszélni. A gazdasági minisztérium legközelebb szeptember-októberben vizsgálja felül a becsléseket és ad ki újabb prognózist.

Független elemzők szerint az orosz gazdaság bővülése akár a 6 százalékot is elérheti 2003-ban, míg a Nemzetközi Valutaalap csak 4 százalékot becsül – utal rá a Reuters. Tavaly 4,3 százalékos volt az orosz gazdasági növekedés.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik