Belföld

Szájkosár az ingatlanszövetkezetekre

Az ingatlanszövetkezetek július 1-jétől nem gyűjthetnek nyilvánosan tagokat, nem hirdethetik a tagi kölcsönök lehetőségét, feltételeit és hozamígéreteit - írja a Népszabadság.

A szövetkezetek nem gyűjthetnek nyilvánosan tagokat a szövetkezeti törvény július 1-jén hatályba lépő módosítása szerint. Sem a médiában, sem szórólapokon nem szerepelhet hirdetésben a tagi kölcsönök feltétele, kamata, hozamígérete, s ezeket az adatokat másként – például újságcikkekben – sem lehet közzétenni. A jogszabálymódosítás elsősorban az ingatlanbefektetési szövetkezetek ellen kíván fellépni – a problémát néhány, a közelmúltban kirobbant botrány is jelzi.

Az ingatlanszövetkezetek a tagoktól felvett kölcsönökből ingatlanokat vásárolnak, amelyeket beépítenek, vagy az ott lévő épületet felújítják, korszerűsítik, majd több-kevesebb haszonnal túladnak rajtuk. A tagokat nemritkán irreálisan magas hozammal csábítják, amelyre garanciát is vállalnak. A néha húsz százalék feletti hozam elvben nem elérhetetlen, ám hogy arra minden esetben garanciát vállaljanak, legalábbis nehezen hihető.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik