Belföld

Lakáshitelezés – vége a kamatversenynek

Hétfőtől drágultak a bankok támogatott lakáshitelei. A kamatplafont mindenki megpróbálja kihasználni, mostantól tehát más téren kell versenyezni az ügyfelekért.

Hétfőtől a lakáshitelezési piac minden szereplője új díjkondíciókkal várja az új hiteligénylőket. A két legnagyobb piaci szereplő, az OTP és a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) már nyilvánosságra hozta módosított díjszabását.

Ahogyan az korábban is várható volt, az új kamatterhek a rendeletbeli maximumot súrolják, az OTP-nél el is érik. Az új lakás vásárlása, építése esetére nyújtott hiteldíj ennek megfelelően az eddigi 4,5 százalék helyett 5 százalék (ebből a kamat 3, a kezelési költség 2 százalék), használt lakás esetén pedig 6 százalék (4:2 arányban).

Aki igényelt, de még nem írta alá

 

A többség valószínűleg jól járt, ha még a régi feltélekkel tudott hitelhez jutni, de egy szűk kört a rendeletmódosítás kedvezőbb helyzetbe juttat. Az egyedülállók ugyanis eddig csak használt lakás vásárlásához vehettek fel támogatott hitelt, ezentúl viszont új lakáshoz is igényelhetnek – alacsonyabb kamatozású hitelt. Ha ezek az ügyfelek már igényeltek hitelt, de még nem írták alá a szerződést, akkor érdemes megfontolniuk a szélesebb lehetőségeket, esetleg megszakítani a korábbi hitelkérelmet és az új feltételekkel újért folyamodni. Az új lakásokra felvehető hitel 10-ről 15 millió forintra emelése hasonló következményekkel járhat, hiszen a 10 millió forint feletti részt korábban magasabb kamat mellett nyújtotta a bank. Ha például eddig 4,4 százalék terhelte a 10 millió forintot, és a maradék ötöt 5,5 százalék, most viszont a teljes 15 milliós hitelt 4,99 százalékért veheti föl, akkor érdemes új szerződést elindítania, természetesen megint csak akkor, ha még az elbírálás szakaszában tart a procedúra.  

Új kombinációk

Mindkét esetben ötéves fix kamatperiódusról van szó. A hitel folyósításakor további 1 százalékot, lergalább 10 ezer forintot jutalékként még felszámítanak. Előtörlesztésre viszont bármikor díjmentesen van lehetőség – közölte Hegedűs Éva ügyvezető igazgató a bank sajtótájékoztatóján.

Újdonság, hogy a bank az OTP Lakás-takarékpénztárral karöltve is nyújt kedvezményes lakáshitelt. A kombinált szolgáltatás lényege, hogy amennyiben az ügyfélnek legalább 6-8 évre kötött lakástakarékpénztári szerződése van, és így igényel új vagy használt lakás céljára hitelt, akkor törlesztéseinek együttes terhe 20 százalékkal alacsonyabbá válik a „sima” hitelszerződéséhez képest. Méghozzá oly módon, hogy a kedvezmény a törlesztési periódus elején érvényesül, vagyis 6-8 évig az egyébként fizetendőnél 20 százalékkal kevesebbet kell visszafizetnie.

Iránymutatás

Az FHB-nál leggyakrabban előforduló, használtlakás-vásárlásokra felvehető hitelek kamata az eddigi 4 százalékról 4,49 százalékra emelkedett. A 1,5 százalékos kezelési költséggel együtt 5,99 százalék, vagyis csaknem eléri a megengedett maximumot.

Az új lakásokra felvehető hitelek kamata a korábbi 2,9 százalékról 3,49 százalékra emelkedett, ugyanúgy 1,5 százalékos kezelési költség is terheli. Az ötszázalékos plafont tehát ez esetben is gyakorlatilag kihasználja a hitelintézet.

A kamatterhek mértéke egyelőre független attól, hogy az ügyfél évente, 5 évente vagy – ez újdonság – 10 évente változó kamatozású hitelt igényli-e. Zádori János, az FHB marketingazgatója szerint ugyanis a forrásköltségek egyelőre nem különböznek rövid és hosszú távon, de később változhatnak a hosszabb kamatperiódusú szerződések feltételei.


A jelzáloglevelek kibocsátási költségei egyébként az utóbbi időben megemelkedtek, és ezt a kamatszinteket övező általános bizonytalanság is tetézi. Zádori János szerint emiatt a kormányrendelettől függetlenül is felfelé indultak volna a kamatok.

Drágább, de nem lassabb

 

Valószínűleg elhamarkodottak voltak a korábbi aggodalmak, amelyek a hitelbírálat lelassulására irányultak, mivel a bankokra ezentúl sem hárul extra ügyfélellenőrzési feladat. Arról, hogy a hitelt felvevőnek valóban nincs folyamatban állami támogatású hitele, az ügyfélnek kell büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia. Ha hamisan nyilatkozik, akkor a banknak az állami támogatást vissza kell fizetnie, amit viszont az ügyféllel szemben később érvényesíteni fog. A csalni próbáló ügyfél tehát végeredményben azt kockáztatja, hogy a bank elárverezi lakását vagy házát. 

A többiek is beállnak a sorba

Az FHB partnerintézményei (csaknen az összes többi kereskedelmi bank, egy lakástakarékpénztár és négy biztosító) információink szerint a hét végére pontosítják az új díjszabást. Addig is fogadnak új hitelkérelmeket, ám az ügyfelek csak néhány nap múlva lesznek tisztában a pontos feltételekkel (a régi kamatok mellett hétfőtől már nem köthetnek üzleteket).

A partnerbankok elvileg a jelzálogbanktól eltérő kondíciókkal is kínálhatják hiteleiket, de nagy valószínűséggel nem lesznek jelentős különbségek (még akkorák sem, mint eddig voltak). Felfelé ugyanis már aligha térhetnek el, ennél kevesebbel viszont nem fogják beérni, miután a korábban megszokott kamatmarzsoknál most lényegesen alacsonyabb profiton osztozkodhatnak. A kamatmarzsok felosztásáról többé-kevésbé már megállapodtak a partnerek, ám ennek módja üzleti titok.

Ha az összes piaci szereplő módosított díjait még nem ismerjük is, a FigyelőNet által megkérdezett szakértők véleménye megalapozottnak látszik: az új jogszabályi környezet véget vethet a kamatversenynek ebben a hitelezési szegmensben. Ezentúl a hitelfolyósítás gyorsasága, a rugalmasság és az ügyfélbarát ügyintézés válnak elsődlegessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik