Belföld

Bukarest szerint nem volt Holokauszt Romániában

Meglepô döntésre jutott a bukaresti kormány annak kapcsán, hogy múlt heti ülésén jóváhagyta azt az együttműködési megállapodást, amelyet a Román Országos Levéltár kötött az Egyesült Államokban működô Holokauszt Emlékmúzeummal. A döntést ismertetô kormányközlemény tudatta, hogy a jóváhagyást megelôzô vita során megfogalmazódott a román kormány álláspontja arról, hogy, a román kormány "támogatja azokat a kutatásokat, amelyek az Európában történt holokauszt jelenségét igyekeznek feltárni - egyebek között a román archívumokban lévô dokumentumok alapján is -, ugyanakkor nagy nyomatékkal hangsúlyozza azt a tényt, hogy Románia határain belül 1940-1945 között nem volt holokauszt" - írja a Romániai Magyar Szó.

A levéltár és az amerikai holokauszt múzeum közti együttműködés tavalyi megfogalmazásakor, amikor egy romániai szemináriumon a múzeum igazgatója is részt vett, Adrian Nastase miniszterelnök felsorolta a román hatóságok aktív részvételével 1941-ben lezajlott bukaresti, iasi-i, besszarábiai és bukovinai pogromokat, amelyeknek mintegy 15 ezer zsidó esett áldozatul. Nastase emlékeztetett a késobbi gettósításokra és a Dnyeszteren túlra történô tömeges deportálásokra is. A jövôt nem lehet hamisításokra és mítoszokra építeni – mondta akkor Nastase, és határozottan leszögezte: a románok zsidóellenes intézkedései semmiben sem különböztek a „végsô megoldás” ismert eszközeitôl. A közleménybôl idézett kijelentés most meredeken ellentmond ennek – írja a Romániai Magyar Szó.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet visszautasította a román kormány nyilatkozatában foglaltakat, mert azzal ellentétben úgy tudja, Romániában ezen idôszakban több százezer zsidó vesztette életét a származása miatti üldözésekben. Az intézet nemrég adta ki e témában Jean Ancel történész kétkötetes munkáját, amely azt állítja, hogy a romániai területeken élô akkori 760 ezres zsidó népességbôl mintegy 420 ezren estek áldozatul a holokausztnak. Az Ancel által fellelt korabeli dokumentumok igazolják, hogy a román hatóságok közvetlenül részt vettek a zsidók kiirtásában. A történész szerint Románia volt a nácik egyetlen szövetségese, amely saját tervvel rendelkezett a zsidó lakosság likvidálására, és amelynek hadserege tevékenyen részt vett gyilkolásukban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik