Belföld

Lelőttek egy „politika közeli” bolgár üzletembert

Folytatódik az erőszaksorozat Bulgáriában, amely az elmúlt fél év alatt immár a harmadik ismert vállalkozó halálához vezetett. Szófia belvárosában hétfő reggel, irodája előtt lőtték le az 59 éves Todor Tolevet.

A merénylő egy Fiat Unóból adott le lövéseket az üzletemberre – tanúk szerint. Tolev azonnal meghalt a mellkasi lövés és a torkát ért találat következtében.

Üzlettársa volt a főrendőrnek

Tolevet már májusban is megpróbálták meggyilkolni, akkor az a merénylet nem volt sikeres – mondta Bojko Boriszov a bolgár belügyminisztérium főtitkára. Tolevet akkor fejbe lőtték, de azóta felépült sérüléseiből. Tolev a rendőrség információi szerint nem keveredett semmilyen illegális tevékenységbe.

Tolev üzlettársa volt Boriszovnak a TBI-97 nevű cégben. Ezt maga a rendőrtábornok is elismerte a merénylet után. Boriszov szerint a TBI-97 soha nem működött, annak ellenére, hogy hivatalosan is cégnyilvántartásba vették. Boriszov azt állítja, hogy felhagyott üzleti tevékenységével, miután a szófiai belügyminisztérium egyik legfontosabb posztjára kinevezték.

Politikusokkal közös cége is volt Tolevnek

A rendőrtábornok azt mondja, hogy nem találkozott Tolevvel, amióta a céget regisztrálták. Tolevnek nyolc cég volt a nevén – mindezideig. A Coral 21 nevű céget egy baloldali parlamenti képviselővel Mladen Cservenyakovval együtt tartotta fenn. Tolev jó kapcsolatot ápolt két másik üzletemberrel, Szlavcso Hrisztovval és Grisa Gancsevvel is.

A most merénylet áldozatául esett Tolev részt vett Bulgária első mobiltelefon-szuolgáltatójának, a Citronnak az alapításában is.

Nem ez az első merénylet

Bulgáriában idén már több merénylet, illetve merénylet-kísérlet is történt. Egy állítólagos drogbáró, a “Japán” júnizus 12-én egy szófiai utcai lövöldözésben megsérült, de túlélte az ellene kitervelt merényletet – hozták nyilvánosságra a bolgár hatóságok. A hírhedt üzletembert, Kiril Kirovot a rendőrség korábban drogügyletekkel hozta összefüggésbe, és eljárás is indult ellene illegális fegyvertartás miatt, amelyet azonban a nem egyértelmű bizonyítékok miatt megszüntettek.

Idén márciusban lőtték le Ilija Pavlovot is, Bulgária (akkori) leggazdagabb emberét, amikor az saját cégének szófiai központjából távozott. A 42 éves Pavlov a nemzetközileg is aktív MG-Korporáció tulajdonosa volt. A rendőrség szerint bérgyilkosság történt, amelyet egy mesterlövész hajtott végre. Pavlov vagyonát 1,36 milliárd euróra becsülték. Ő volt Kelet-Európa nyolcadik leggazdagabb embere. Vállalkozásai olyan területeken működtek, mint például az energiaipar, a cukorgyártás és az idegenforgalom. Az MG holding körülbelül 20 ezer embert foglalkoztat Bulgáriában. A bolgár sajtó korábban pénzmosási ügyekkel hozta kapcsolatba a nagyvállalkozót.

Tavaly decemberben Várnában, saját házában lőtték le az egyik legnagyobb helyi befektetési vállalkozót, Karo Akopovicsot. A benzinkutakban és gáztöltő-állomásokban érdekelt üzletembert öt lövéssel végezték ki. Akopovics a helyi futball jelentős támogatója volt, de adományaiból az örmény egyház is részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik